Početna Zanimljivosti NASUPROT ZAKONIMA KOJE JE NAMETNUO/ Bahati život najbogatijeg muslimana na svijetu: Za...

NASUPROT ZAKONIMA KOJE JE NAMETNUO/ Bahati život najbogatijeg muslimana na svijetu: Za njega pravila ne važe, priča se da ima harem, oženio rodicu… (Video)

Drama, bizarnost, skandal i bahatost – sve ćete to naći ako zavirite u život elite Bruneja. Smatra se da ne postoji bahatiji način života nego u ovoj zemlji

Hasanal Bolkijah (76) je vladar Bruneja, čovek koji živi u potpunom neskladu sa zakonom koji je sam nametnuo svom narodu.

Sultan ove državice u aprilu 2019. je dospio o centar svetske javnosti kada je pooštrio ionako rigorozan zakon iz 2013. baziran na šerijatskom pravu. Tako su danas u Bruneju na snazi brutalne kazne koje uključuju kamenovanje do smrti, amputaciju udova, bičevanje, i to za djela koja se u većini zemalja čak i ne tumače kao prekršaji – prevara, vanbračna trudnoća, nošenje neprikladne odjeće, homoseksualizam…

Za one koji su upućeni u lik i delo Hasanaja, ovo nije iznenađenje, s obzirom na to da on još od 1967, kada je došao na vlast, polako, ali sigurno klizi ka izraženom konzervatizmu. Ono što je sultanu dalo krila jeste nezavisnost od britanske vlasti koja je uslijedila 1984., nakon čega je počeo da pokazuje pravo lice, prenosi Stil.rs.

Brunej ima svega 400.000 stanovnika, a kako je bogat naftom i plinom, većina njih živi i više nego dobro. No, naravno bogatstvo sultana Hasanaja teško da iko može da premaši – godinama je bio najbogatiji čovjek svijeta, a ni danas nije daleko od toga. Njegova palata je najveća privatna rezidencija na svijetu sa 1.788 soba, 257 kupatila i klimatizovanih štala za 200 konja. Posjeduje više od 7.000 automobila, uključujući neke od najluksuznijih svih vremena, a najveći je kolekcionar mercedesa na svijetu.

Koliko novca za razbacivanje zapravo ima možda najbolje pokazuje podatak da je za svoj 50. rođendan pozvao Majkla Džeksona da zabavlja zvanice, a za tri koncerta iskeširao je 17 miliona dolara.

Ipak, dok se vladarska porodica dobro zabavlja, ovo ne važi za ostatak zemlje – na Bruneju je zabranjen alkohol, ne postoje diskoteke, noćni klubovi, a zabranjeno je i slavljenje Božića, čak i ukrašavanje izloga krajem godine! Malobrojnim hrišćanima dozvoljeno je da ga proslave u svoja četiri zida, ali bez javnih obilježja.

Nasuprot svim zakonima koje je doneo, sam sultan živio je i živi ekstravagantno i raskalošno, a njegove godine bile su obojene skandalima i bahatošću.

Počnimo od njegovog ljubavnog života – imao je tri žene, od kojih je prva njegova bliska rođaka, koja je radila kao stjuardesa i TV voditeljka. Ima ukupno 12-oro dece, a svoj raksošan način života prenio je i na sinove, koji ni u čemu ne zaostaju za ocem. Na primjer princ Abdul Malika, njegov trećerođeni sin, oženio se 2015, a “Forbs” je ovo vjenčanje opisao kao “kraljevsko vjenčanje koje je pobijedilo sva kraljevska venčanja”. Trajalo je nedjelju dana, a mladenci su na glavnoj ceremoniji bili ukrašeni u neobične kombinezone optočene draguljima, dok je mlada držala buket od dragulja i plemenitih metala umesto cvijeća.

Još jedan od sultanovih sinova – princ Abdul Matina voli da se kupa u luksuzu i da to javno pokazuje. Važi za pravu Instagram senzaciju na kom ga prati više od milion ljudi, a on rado dijeli detalje sa papreno skupih putovanja i kači fotografije sa jahti, privatnih aviona ili dok igra polo.

Tu nije kraj – i princ Azim, sultanov drugi sin, poznat je po tome što organizuje ekstravagantne zabave sa slavnim gostima, uključujući Pamelu Anderson, Dženet Džekson i Maraju Keri.

No, sve njih, pa i samog sultana, zasjenila je priča o njegovom bratu Džefriju, o čemu dalje možete čitati ovdje.

(DEPO PORTAL/ad)