Početna Vijesti POTRESNA SUDBINA UBIJENOG HARMONIKAŠA: NASMRT PRETUČEN ISPRED KAFANE, ŽALIO SE DA GA...

POTRESNA SUDBINA UBIJENOG HARMONIKAŠA: NASMRT PRETUČEN ISPRED KAFANE, ŽALIO SE DA GA JE TUKAO SIN, OCA MU UBILI RAZBOJNICI

Našeg oca Ćazima, koji je također bio muzičar, ubili su razbojnici prije 21 godinu i nikada nisu otkriveni. Sada je ubijen i Ferat. Bio je dobar, čovjek veseljak. Nije zaslužio takvu sudbinu.

Ovim riječima počinje ispovest Zumbula Asanović (73), rođena sestra Ferata Asanovića (68) iz Niša koji je preminuo 3. maja nakon što ga je ispred jedne kafane u Randgenovoj ulici, kako se sumnja, pretukao A. S. (35) iz Gornjeg Matejevca. Prije kobne tuče, A. S. kome je Ferat cijele večeri svirao i pjevao, polomio mu je harmoniku u paramparčad, a do svađe je došlo jer je A. S. navodno prijetio da će se, kada izađe iz zatvora, osvetiti Feratovom sinu, s kojim je do nedavno robijao.

Ferat je bio dobar, pošten i vrijedan čovjek. Da je živ, ako hoćeš da se veseliš, cijeli dan ima da ti svira bez para. Takvu je dušu imao, volio ga je narod znaš kako… Živio je od harmonike. Kada je bio mlad radio je u Elektronskoj industriji. Stanovao je na Stočnom trgu dok je imao para da plaća kiriju, poslije je bio po domovima i godinama kod mene kući. Korona nas je razdvojila jer ja imam problem sa srcem, a on je svakodnevno boravio po kafanama. Posljednjih mjesec i po dana života je živio u Prihvatilištu u Čairu – priča Zumbula.

Kaže da su ona i njene dvije sestre, teško primile vijest o smrti brata.

Svi smo teško primili vijest o njegovoj smrti. Ja sam završila na infuziji u Domu zdravlja u Nišu, druga sestra Vera je primljena u bolnicu u Francuskoj kao i treća sestra Feriza kojoj se slošilo. Sahranjen je sa svojom harmonikom, to je bilo jedino što je imao. Pošto mu je napadač polomio harmoniku, njegov drugi sin iz Beograda je sastavio iz dijelova i oblijepio je selotejpom. Grobari su je polako spustili sa njim u raku. To je bilo jedino što je imao – priča Zumbula.

Feratova i Zumbulina sestra Vera Asanović (66) kaže da brat nikada nije bolovao te da je muškarac koji ga je pretukao i koji mu je polomio harmoniku, znao da u njoj ima para.

Ferat je bio jak, nije bio bolestan. Svirao je po kafanama, nije umro od korone kada je bilo najgore ali je pretučen te noći nakon čega je preminuo. Svirao je i pjevao cijele noći u kafani tom čovjeku koji ga je poslije pretukao napolju kada je izašao da uzme vazduh. Prethodno mu je pocijepao harmoniku, ali nije to bilo slučajno. Napadač je vjerovatno u zatvoru, gdje je bio sa Feratovom sinom saznao da Ferat čuva u harmonici sve što zaradi. Zato mu je polomio instrument da bi uzeo pare koje su bile unutra – kaže Vera koja živi u Francuskoj.

Žalio se da ga je tukao sin

Treća sestra Feriza Asanović kaže da je Ferat imao problema sa sinom te da je imala namjeru da ga dovede kod sebe u Francusku, ali da nažalost nije stigla da to realizuje.

Čula sam brata posljednji put prije mjesec dana. Žalio se da ga je tukao sin, koji se pak kleo da to nije tačno. Ferat je bio dobar, nije bio nasilan. Rekla sam mu da ću da mu pošaljem pare da dođe kod mene u Francusku, a on mi je rekao da mu je sin uzeo pasoš i da ga je dao zalog za zajam od 200 eura jer nisu imali pare za trošak. Rekla sam da ću da pošaljem 200 eura kako bi uzeo pasoš natrag, da može da dođe kod mene u Francusku. To je bilo zadnji put da sam čula i vidjela brata – veli Feriza.

Otac ubijen 2001. godine

Zumbula kaže da im je otac ubijen i opljačkan u oktobru 2001. godine i da razbojnici do danas nisu nađeni.

Naš otac Ćazim Asanović, bio je također muzičar i ubijen je u oktobru 2001. godine u stanu u Durlanu u kojem je živio. Imao je orkestar od 12 ljudi, mislili smo, otišao je negdje da svira na stranu, ne sluteći šta mu se desilo. Četiri dana je bio unutra zaključan. Ubili su ga sigurno zbog para, ubica nikada nije nađen. Makar da su ga ostavili u životu – veli Zumbula.

Sestra želi da prebaci bratovljevo tijelo na romsko groblje Ferat je sahranjen na Novom groblju o trošku opštine, budući da je kao socijalni slučaj živeo u Prihvatilištu za odrasle i stare u Nišu. Zumbula kaže da bi željela da se bratovljeno tijelo ekshumira i ponovo sahrani na romskom groblju, i da se obraćala za pomoć tim povodom Centru za socijalni rad u Nišu.

Čula sam ga će poslije nekoliko godina ga iskopaju sa mjesta gde je sahranjen na Novom groblju u NIšu i prebace u zajedničku grobnicu. Ako je to tačno, voljela bih da se njegovo tijelo sada prenese romsko groblje. Da makar tu počiva u miru ako bar za života nije imao mir – kaže Zumbula.

 

Hayat.ba