Početna Showbiz Pjevači koji su se odrekli islama: “Meni jesu roditelji bili muslimani, ali...

Pjevači koji su se odrekli islama: “Meni jesu roditelji bili muslimani, ali roditelje nisam mogla da biram, vjeru sam promijenila”

Iako nije riječ o pojavi koja se nerijetko dešava, na promjenu vjere na Balkanu se nikada nije gledalo previše balgonaklono.

Teško je pričati o razlozima takvih odluka, ali najčešće su isti lične prirode.

U ovom članku osvrnut ćemo se na pjevače i estradne ličnosti sa naših prostora koji su se odrekli islama, te pronašli smisao života u drugim religijama.

Sinan Sakić

Iako rođen kao musliman, jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir bio je folk pjevač Sinan Sakić. U Indiju je često odlazio sa suprugom Sabinom, što zbog kćerke koja je tamo studirala, što zbog želje da uživaju u njihovom načinu života.

Sinan i Sabina su u Indiji upoznali i duhovnog vođu Sai Babu, te su boravili u njegovom hramu. Meditacije su ih kaže opuštale i smirivale. Sakići su prvi put otišli u Indiju 1996. godine, kada je njihov sin Alen imao teške opekotine. Tvrdili su da im je upravo indijski duhovni vođa mnogo pomogao kod ovog problema. Sinan je često govorio da ga je budizam veoma zainteresovao.

Amir Rešić – Nino

Na estradi najspominjanija ličnost koja je čak dva puta navodno mjenjala vjeru bio je pokojni folk pjevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 1990-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola.

U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je preminuo 2007. godine.

Lepa Brena

Među onima koji su promjenili vjeroispovijest je bila i Fahreta Živojinović nadaleko poznatija kao Lepa Brena koja je islam zamjenila pravoslavljem, a na krštenju dobila ime Jelena. Lepa Brena nikada nije željela da komentariše razlog za ovakav korak, ali se pridržavala svih pravoslavnih pravila i zajedno sa porodicom slavi Svetog arhangela Mihaila.

Seka Aleksić

Seka Aleksić je dijete mješovitog braka. Rođena u komunističkoj porodici u Zvorniku. Njen otac ateista pravoslavac Milorad se oženio muslimankom Ibrimom.

Rodili su dvije kćerke – Seku i Ajselu. Za vrijeme ratnih dešavanja devedestih godina Seka odlazi u Srbiju, a Ajsela u Tuzlu. Obje se okreću pjesmi, s tim da je Seka bila ambicioznija. Seka Aleksić danas ne krije da je ponosna pravoslavka.

Nada Topčagić

Nada Topčagić, koja je iz muslimanske porodice iz Modriče, devedestih godina je počela da se dokazuje kao najveća Srpkinja, ne libeći se čak da pjeva i nacionalističke pjesme.

“Meni tadašnji hodža nije dozvolio da sahranim oca kako ja želim, već pod njihovim uslovima i cijenama. To je tada za mene bilo neprihvatljivo, a kako sam čula, oni su imali dil sa kamenorezačkom radnjom. Ja i ne znam gdje je moj otac tačno sahranjen, orjentisala sam se ranije po četiri šljive, kojih danas više nema. Ime nikada nisam mijenjala, kada sam ja rođena, u selu su bile svega tri ili četiri Nade. Meni jesu roditelji bili muslimani, ali roditelje nisam mogla da biram, vjeru sam promijenila”, kazala je Nada prošle godine.

“Meni je Srbija sve pružila”, dodala je pjevačica.

Indira Radić

Indira Radić, dijete iz bosanskog mješovitog braka, rođena u Doboju, također je mijenjala vjeru. Ona je danas ponosna pravoslavka, a snimila je i pjesmu “Srpkinja je mene majka rodila”.

source.ba