Početna Vijesti “HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA...

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući (VIDEO)

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

U crkvu je stigao i Matejev otac, Nenad Periš.

Kovčeg sa telom Mateja Periša stigao je u crkvu Sv. Ante.

Nenad Periš je uneo sanduk sa telom sina u crvkene prostorije.

Sve veći broj Beograđana se okuplja ispred crkve Svetog Ante.

U rukama nose uglavnom po jedan cvet, a ispred ulaza u crkvu postavljen je tepih.

Došao je i ambasador Hrvatske.

Vrata crkve su otvorena za građane, koji u miru ulaze unutra kako bi mogli da odaju poslednju počast tragično stradalom Splićaninu.

Misa za Mateja je počela, gradjani su ušli i seli a unutra se čitaju molitve.

Okupljeni građani u suzama komentarišu kako su svi teško proživljavali pet meseci potrage.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji će predvoditi ispraćaj, obratio se okupljenim novinarima.

 

– Beogradska nadbiskupija, kao i svi vernici, pratili smo, sada moramo reći pokojnog Mateja kada je u Beogradu nestao. Prva zajednička molitva za njega bila je u ovom svetištu. Iznenađen sam da je on pronađen baš 18. maja kada grad Spit slavi svog mučenika Feliksa. Sveci su nam pomogli da se nađe naš dragi Matej – rekao je Stanislav Hočevar i dodao:

– Danas smo želeli da se od njega dostojno pozdravim.

Izrazio je najdublje saučešće porodici Mateja Periša.

Nenad je ponovo zahvalio svim građanima,mupu srbije i hrvatske i bih. On je naveo da se danas vraca kuci sa svojim sinom, a da će na kraju puta shvatiti zašto je bog pozvao sebi Mateja. Kako je istakao, vraca se, a zna da ce biti bolji čovek.

Zahvalio je jos jednom novinarima, a kako je rekao i oni su pokazali da su ljudi.

Za Beograd ce ga vezivati uspomene, nekad i gorke ali je u ovom gradu osetio ljubav iako je njegov sin ovde završio život.

(Kurir.rs)