Početna Vijesti PREMIJERA NOVE KOMEDIJE IZ PERA INDIRE KUČUK-SORGUČ 19. MAJA: PARODIJA NA SARAJEVSKI...

PREMIJERA NOVE KOMEDIJE IZ PERA INDIRE KUČUK-SORGUČ 19. MAJA: PARODIJA NA SARAJEVSKI ATENTAT “A ONDA JE NEŠTO PUKLO”

Premijera 19.5., prva repriza 20.5. u 20 sati, Centar kulture i mladih Općine Centar – Teatarska scena Jelićeva. 

“A onda je nešto puklo“ je scenska parodija na Sarajevski atentat. Njegova „smiješna“ strana osmišljena na lucidan način à la TV show. Taj je kobni događaj 1914. odredio sudbine mnogih, ali je zauvijek ostao referentna tačka u knjizi naših života.

Ulaznice se mogu nabaviti na prodajnim mjestima www.kupikartu.ba i u Centru za kulturu Jelićeva od 10 do 12 i od 16 do 20 sati

Publika će otkriti šta se to zapravo dogodilo tog kobnog dana, tako što će pravu priču ispričati građani koji su se zatekli na ulici dok je limuzina uzvišene delegacije prolazila pored njih. Kroz optiku 11 likova, autorica teksta i rediteljica Indira Kučuk-Sorguč priča ono što se ne zna, što u knjigama iz hisatorije nije ispisano, a što je ustvari dovelo do najveće priče 20.stoljeća.

Ljubitelji dobre komedije će upoznati živopisne i duhovite likove koji su ovaj događaj vidjeli iz svog ugla i koji svojim autentičnim opisima otkrivaju tajnu Sarajevskog atentata. To su: Sendvičar Moric Trofač, Popa Marakije, Ciganka Đejlana, Asimov sin šofer Zamlata, Peniser Đoko Oko, Hodža Mehaga, Hašim Tači Tačni, Josip Skroz Kito, Crna Huja, Hata Mata Hata i Šerifa.

 

U dramaturškoj osnovi projekat je zasnovan na „Stilskim vježbama“ R. Queneaua, dakle, uzima se jedan događaj koji se provlači kroz optiku ilustrativnog i dobija se komičnost koja je zasnovana na živopisnosti likova, njihovoj mašti, uglu gledanja i razumijevanja.

Tako jedan događaj biva osnov za nevjerodostojnost, lažnu optiku, ljudsku nesavršenost – a istovremeno je pokazatelj modernog društva zasnovanog na „ego“ okviru koji je sve samo ne objektivan.

Uloge su povjerene talentiranim ali i vrlo iskusnim glumcima, iza kojih je mnogo uspješnih projekata u pozorištu: Aldinu Tuciću – vrsnom bh. komičaru i Negri Čičić, vokalnoj solistici i članici muzičkog teatra.

 

U ovom kabareu gledtaelji će prepoznati i kritiku današnjeg društva koja će biti dočarana kroz karikaturalnost, britke replike i pjevanje.

Autorica teksta i režija: Indira Kučuk Sorguč
Suradnici na tekstu: Aldin Tucić i Fahrudin Kučuk
Dramatizacija: Aldin Tucić
Igraju: Aldin Tucić i Negra Čičić
Produkcija: Filter teatar
Premijera: 19.5.2022.
Prva repriza: 20.5.2022.
Centar kulture i mladih – Teatarska scena Jelićeva.
Ulaznice se mogu nabaviti na prodajnim mjestima www.kupikartu.ba i u Centru za kulturu Jelićeva od 10 do 12 i od 16 do 20 sati.