Početna Vijesti Muhamed ef. Velić o poređenju BiH i Ukrajine na Evroviziji: Mi smo,...

Muhamed ef. Velić o poređenju BiH i Ukrajine na Evroviziji: Mi smo, ipak, muslimani, a Evropa nije toliko “velika”, kako se čini

U subotu je održan izbor za pjesmu Evrovizije, a BiH nažalost ni ove godine nije imala svog predstavnika. Razlozi leže u finansijama.

Pobjedu na 66. muzičkom takmičenju Eurovision Song Contest je odnijela Ukrajina.

Veliki broj javnih ličnosti, kaže, očekivano, jer Eurosong godinama prate priče da je izpolitiziran, pa se tako i ovog puta slutilo da će pobjedu odnijeti Ukrajina. Tako je i bilo.

No, pobjednici – članovi ukrajinske grupe Kalush Orchestrasu, na press konferenciji su poručili da politika nije jedini razlog njihove pobjede.

Zanimljiv osvrt na ovo muzičko takmičenje imao je Muhamed efendija Velić koji je konstatovao da se i Bosna i Hercegovina takmičila dok je na njenom području bio rat, ali da nismo pobjedili, a njegov zaključak je „da Evropa ipak nije tako “velika” za muslimane“. Njegov status prenosimo u cjelosti:

“Prave se paralele između sinošnjeg nastupa i pobjede Ukrajine na Eurosongu i našeg nastupa te preteške 1993. godine. Navodi se dosta sličnosti, naravno, i razlika koje su bile presudne da Ukrajina pobijedi a mi nažalost nismo. A imali smo odličnu pjesmu “Sva bol svijeta”. Možemo se složiti s navedenim razlikama i zašto mi nismo pobijedili na Eurosnogu a Ukrajinci jesu, samo jedna nije navedena, a o njoj se diskretno šuti, a to je da smo mi, ipak, muslimani, a Evropa nije toliko “velika”, kako se čini”.