Početna Izdvajamo Premijera komedije “A onda je nešto puklo” 19. maja na sceni u...

Premijera komedije “A onda je nešto puklo” 19. maja na sceni u Jelićevoj: Predstava o kojoj će se dugo pričati

Premijerno izvođenje komedije “A onda je nešto puklo” autorice teksta i rediteljice Indire Kučuk Sorguč, najavljeno je za 19. maj. u Centru kulture i mladih u Jelićevoj 1.

za ovu predstavu kARTE MOŽETE KUPITI PREKO kupikartu.ba i u Centru Jelićeva svaki dan od 10 – 12 i od 16 – 20 SATI. 

U izvedbi Aldina Tucića i Negre Čičić u četvrtak će se odigrati premijera, a dan poslije, 20. maja repriza. Predstave će biti realizovane u 20 sati.

“A onda je nešto puklo“ je scenska parodija na Sarajevski atentat. Njegova „smiješna“ strana osmišljena na lucidan način à la TV show. Taj je kobni događaj 1914. odredio sudbine mnogih, ali je zauvijek ostao referentna tačka u knjizi naših života.

U dramaturškoj osnovi projekat je zasnovan na „Stilskim vježbama“ R. Queneaua, dakle, uzima se jedan događaj koji se provlači kroz optiku ilustrativnog i dobija se komičnost koja je zasnovana na živopisnosti likova, njihovoj mašti, uglu gledanja i razumijevanja. Jedna tema varira kroz različitu doživljajnost aktera, klasičnih subjektivnih pripovjedača, međutim, ovo nisu skice likova nego likovi precizno definirane kategorizacije s ličnom dramom.

Tako jedan događaj biva osnov za nevjerodostojnost, lažnu optiku, ljudsku nesavršenost – a istovremeno je pokazatelj modernog društva zasnovanog na „ego“ okviru koji je sve samo ne objektivan. Akteri izlaze iz jednog lika u drugi koristeći se imitacijom, karikaturalnošću, facijalnom ekspresijom uz neznatnu kostimsku promjenu, jer je sva pažnja usmjerena na njihovu „varijativnost“.

Uloge su povjerene mladim, talentiranim ali i vrlo iskusnim glumcima, iza kojih je mnogo uspješnih  projekata u pozorištu: Aldinu Tuciću – vrsnom bh. komičaru i Negri Čičić, vokalnoj solistici i članici muzičkog teatra.

Aldin Tucić interpretira slijedeće likove (SendvičarMoricTrofač, PopaMarakije, Ciganka Đejlana, Asimov sin šofer Zamlata, Peniser Đoko Oko, Hodža Mehaga, HašimTači Tačni, Josip Skroz Kito, Crna Huja i Šerifa). Negra Čičić uz klavirsku pratnju i repliciranje glavnom glumcu donosi lik Špijunke Hate Mata Hate.

Karte za ovu predstavu mogu se kupiti preko kupikartu.ba i u Centru Jelićeva svaki dan od 10 do 12 i od 16 do 20 sati. 

Senzacija.ba