Početna Vijesti POZIV MEŠIHATU I PORODICI ZUKORLIĆ: Spriječite sijanje smutnje i lažnih vijesti

POZIV MEŠIHATU I PORODICI ZUKORLIĆ: Spriječite sijanje smutnje i lažnih vijesti

Danas je tokom dana s nekoliko mjesta poslana poruka od ljudi koji su prisustvovali ekshumaciji da je tijelo rahmetli Muamera Zukorlića očuvano, odnosno da je “iskopano onako kako je i bilo na dan ukopa”. Na koncu to je potvrdio i muftija Mevlud ef. Dudić prilikom današnjeg ukopa u haremu Altun alem džamije.

Nedugo nakon toga Usame Zukorlić je objavio fotografiju svog rahmetli oca na svom Facebook profilu, gdje nije jasno precizirano kada je fotografija nastala.

Zbog prethodnog konteksta i priče o očuvanosti tijela prilikom ekshumacije mnogi domaći i regionalni mediji, ali i pojedinci su objavili da se radi o fotografiji nastaloj sa današnje ekshumacije, što je neistina. Zapravo radi se o fotografiji nastaloj 6.11.2021. godine, odnosno odmah po preseljenju rah. Zukorlića. Što je kasnije i objavljeno na Facebook stranici Muamer Zukorlić. Ipak, bilo je to kasno jer se fotografija s neistinitim opisom munjevito širila društvenim mrežama.

Posebnu odgovornost ima Islamska zajednica, ulema, alimi, daije koji u ovom vremenu trebaju jasno izaći sa jasnim stavovima kako bi šire mase muslimana, koje nisu dovoljno vjerski edukovane, sačuvali griješenja i eventualnog širka i smutnje.


Zbog smutnje i fitne i netačnih informacija koje se brzinom svjetlosti šire u javnosti, pozivamo na odgovorno ponašanje prije svega članove porodice Zukorlić, odnosno ne objavljivanje dvosmislenih informacija koje dio javnosti može pogrešno interpretirati.

Posebno je neodgovorno davati izjave koje nemaju utemeljenja u islamu, poput današnje izjave muftije Dudića da se potresao Allahovo prijestolje Arš, kad je preselio rah. Zukorlić.

Poznato je da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, samo u slučaju smrti jednog ashaba Sa‘da b. Muaza rekao: “Ovo je dobri rob radi kojeg se potresao Arš i njegovoj dženazi prisustvovalo je 70.000 meleka, koji nikada prije nisu sišli na Zemlju, i stisnut je jednim stiskom u kaburu, a zatim je pušten.” (Nesai, Sunen, a sened hadisa je sahih)

Stoga pozivamo na odgovorno ponašanje i spriječavanje fitne od onih koji su najodgovorniji za to.

Da Allah dž.š. oprosti rah. Muftiji Zukorliću, da ga uvede u džennet, a sve nas popravi.

Izvor: Sandzacke.rs