Početna Senzacija INFO Novosti Zelenski: Rusija se mora povući sa teritorije Ukrajine, to je preduvjet za...

Zelenski: Rusija se mora povući sa teritorije Ukrajine, to je preduvjet za mir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je kazao kako je uslov za postizanje mirovnog sporazuma sa Rusijom i tačka o kojoj nema pregovora, ta da se ruske trupe moraju povući na pozicije na kojima su bili prije početka invazije.

Povlačenje ruskih snaga minimalno je na što Ukrajina može pristati iako Zelenski nije govorio o Krimu, kojega je Rusija aneksirala 2014. godine.

“Ja sam lider Ukrajine, ne mini Ukrajine”, kazao je Zelenski.

Ruske snage trenutno na terenu pokušavaju ostvariti potpunu kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljom koji je pod opsadom od početka agresije. Tamo se i dalje nalaze civili zajedno sa ukrajinskim snagama unutar čeličane Azovstal koja je pod konstantnim napadima.

Ukoliko bi konačno osvojila Mariupolj, bila bi to najveća pobjeda ruske vojske za dva mjeseca rata i dala bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu razlog za slavlje na najavljenoj paradi povodom 9. maja, Dana pobjede u Rusiji kada ta država slavi pobjedu Sovjetskog saveza nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

“Kako bismo zaustavili rat, prvi korak mora biti vraćanje na pozicije od 23. februara. Mene je birao narod Ukrajine, ne samo jednog njenog dijela”, kazao je Zelenski na pitanje novinarke BBC-a.

Ukrajinski predsjednik pozvao je na ponovnu uspostavu diplomatskog dijaloga između Rusije i Ukrajine.

“Bez obzira na činjenicu da smo spalili sve mostove, ne mislim da su ti mostovi uništeni, figurativno govoreći”, dodao je Zelenski.

Ruska strana mišljenja je da su pregovori o uspostavi mira u fazi stagnacije.

Zelenski je pozvao građane da slušaju pozive na uzbunu, traže skloništa te da se ne kreću po šumama i teritorijama kojima je prošla ruska vojska zbog opasnosti od mina.
Jučer je ukrajinski predsjednik odlikovao članove Glavnog štaba oružanih snaga Medaljom za vojne zasluge, piše Klix.

Izvor: Klix.ba