Početna Vijesti Dodjelom nagrada u Sarajevu završen još jedan Festival dječije umjetnosti

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen još jedan Festival dječije umjetnosti

Dodjelom nagrada u Pozorištu mladih u Sarajevu, te  koncertom muzičkih talenata “NOTE”, danas je završen 8. Festival dječije umjetnosti (FEDU).

Na taj način završen je ovogodišnji susret sa mladim kreativcima i velikim profesionalcima dječijeg stvaralaštva.

Direktor Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk je kazao da je ove godine festival održan na više lokaliteta, ne samo u Sarajevu nego i u drugim gradovima u BiH.

Napomenuo je da se program dešavao jednim dijelom u Tuzli, Tešnju, Kaknju, Brezi,Goraždu, te na više lokacija u Sarajevu.

– Ovo je formalno zatvaranje, ali se festival nikada ne zatvara. On je uvijek otvoren, on uvijek radi i želi da naša djeca budu ono najljepše, kao cvjeće koje se otvara, a Festival pomaže koliko može – kazao je Kučuk.

Izvršna direktorica FEDU-a i selektorica i članica žirija takmičarskog dramskog programa Indira Kučuk Sorguč je kazala Feni da je Festival dječije umjetnosti, festival jednog rijetkog i orginalnog koncepta.

– Ne postoji ni u regiji ni u svijetu internacionalni takmičarski festival umjetnosti za djecu, ali i stvaralaštva odraslih za djecu. To je jedana multi koncept, koji zahtijeva multi umjetnički pristup – književnost, muzika, likovna umjetnost, teatar i film – navela je Kučuk Sorguč.

Kaže da su ove godine, u pet dana festivala, uspjeli da pokažu 12 teatarskih predstava, dječijih predstava, koncerte, promocije, a održan je i okrugli sto, naučni skup „Bajka u suvremeno doba“.

– Iskoračili smo izvan tih samo edukativnih, kreativnih radionica, nego smo ušli u prostore i galerijske, muzejske. Generalno, teatarski dio je osnovni, ali imamo i muzička takmičenja, volakna takmičenja, takmičenja gitarista. Jednostavno, djeca se motiviraju, nagrade su novčane – kazala je Kučuk Sorguč.

Po njenim riječima, trude se da na svaki način pokažu koliko je umjetnost bitna i koliko djeca trebaju da odrastaju na ovakvoj vrsti kulture, za koju, na žalost, nemaju priliku u kontinuitetu da prate.

– Pokušavamo da iznjedrimo nove generacije koje će nositi kulturu našeg podneblja, naše zemlje, našeg grada, generalno onoga što je BiH i što je naš identitet. Ima puno talentirane djece. Sada smo već u problemu kako sve nagraditi, kako napraviti razliku, jer su male nijanse u pitanju – kazala je Kučuk Sorguč.

Danas su dodjeljenje nagrade najboljima u više kategorija.

Nagradu Aidin Maslačak Teatar – Grand prix za najbolju predstavu dobila je predstava „Trnova ružica“ Pozorišta lutaka Niš, Republika Srbija.

Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju dodjeljena je  Midhatu Kušljugiću za adaptaciju teksta „Snjeguljica i čudno ogledalo“ u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla i Art teatra Tuzla, Bosna i Hercegovina.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Morani Dolenc, za režiju predstave „Velika tvornica riječi“ kazališta Mala scena Zagreb, Hrvatska.

Najbolji glumac 8. Festivala dječije umjetnosti je Milomir Rakić, za ulogu dječaka Vuka u predstavi „Tihi dečak“ Pozorišta za decu Kragujevac, Srbija.

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljena je, kako je rečeno, potpuno neodvojivo fantastičnim scenski neodvojivim glumicama Josipi Bilić i Bugi Mariji Šimić za izvanredne kreacije u triptihu „Velika tvornica riječi“, Male scene iz Zagreba.

Nagrada za najbolju scenografiju i kreaciju lutaka pripala je Zorani Milošaković-Tasić, za predstavu „Trnova ružica“ Pozorište lutaka Niš, Srbija.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljena je Sofiji Lučić za predstavu „Trnova ružica“ Pozorište lutaka Niš, Srbija.

Nagradu publike „Najjači aplauz“ dobila je predstava „Adriatico“ Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Talijanska drama, Rijeka, Hrvatska.

Ove godine bio je raspisan Konkurs za najljepšu neobjavljenu bajku u 2022. godini u dvije kategorije: za odrasle autore, te za učenike osnovnih škola iz BiH.

U kategoriji za odrasle dodjeljene su nagrade „Aidin Maslačak Bajka“.

Prvo mjesto pripalo je književniku Mirsadu Bećirbašiću za bajku „Zeljanicavumen protiv Mrakanmena”. Druga nagrada pripala je Tanji Radović za bajku „Pozdrav suncu”, a trećenagrađeni je Ranko Pavlović za bajku „Hrabri pastir i đavolov šegrt”.

U kategoriji za učenike dodjeljene su nagrade „Najbolje mlado spisateljsko pero Aida”.

Prva nagrada pripala je Martini Andrić, učenici O.Š. „Sveti Franjo” iz Tuzle, za bajku „Čudesna priča“. Drugu nagradu osvojila je Ajna Osmić iz O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, za bajku „Princeza djetelina”. Treća nagrada pripala je Milici Nikoletić, učenici O.Š. „Jovan Dučić“ Kuljani Banja Luka, za bajku „Čarobna olovka“.

Nagrada „Jabuka od snova za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za djecu i mlade“ dodjeljena je Šimi Ešiću.

Dodjeljene su i nagrade najboljima u oblasti muzike.

Prva nagrada za najbolji pop rock vokal uručena je Asji Muftić, a prva nagrada za najbolji scenski performans Dalal Laličić.

Druga nagrada za najbolji pop rock vokal pripala je Tajri Mulalić, a treća nagrada za najbolji pop rock vokal Ariji Hesarbani.

U kategoriji instrumentalista, specijalna nagrada za najboljeg bas gitaristu pripala je Omeru Foči.

Prva nagrada za najbolju izvedbu u kategoriji akustična i električna gitara pripala je Faruku Kadiću. Drugu nagradu za najbolju izvedbu u ovoj kategoriji dobio je Zak Agić, a treća nagrada pripala je Lajli Livnjak.

Izvor: FENA