Početna Sport Tajson Fjuri odbranio titulu prvaka svijeta pred 94 hiljade gledalaca na Vembliju

Tajson Fjuri odbranio titulu prvaka svijeta pred 94 hiljade gledalaca na Vembliju

”Gypsy King” ostao je neporažen i u svom 33. profesionalnom meču, a Vajta je pobijedio nokautom u šestoj rundi borbe

Britanski bokser Tajson Fjuri (Tyson Fury – 33) odbranio je titulu prvaka svijeta WBC teške kategorije nokautiravši na Wembleyju sunarodnjaka Dilana Vajta (Dilliana Whytea – 34). Spektakularna borba je održana pred 94. hiljade navijača na prepunom stadionu u Londonu.

”Gypsy King” ostao je neporažen i u svom 33. profesionalnom meču, a Vajta je pobijedio nokautom u šestoj rundi borbe. Sve do tad, gledali smo uspavanku od borbe, ali Fjuri je razbudio Vembli sjajnim aperkatom nakon kojeg Vajt više nije mogao nastaviti.

Tajson Fjuri time je obranio WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a preostaje vidjeti hoće li se oprostiti nakon proglašenja pobjednika, prenosi Fightsite.

Runda 1:

Oba borca započela su oprezno s ispitivanjem snaga. Whyte je zauzeo sredinu ringa i početkom runde drži blagu inicijativu. Kako je runda odmicala, Fury je postajao sve opušteniji, ali nismo gledali rundu s previše uzbuđenja. Whyte je inicirao akciju, ali nismo vidjeli nikakvih konkretnih pogodaka niti od jednog boksera.

Runda 2:

Whyte je i dalje borac koji inicira akciju, ali nikako ne uspijeva ozbiljnije ugroziti Furyja. ”Gypsy King” kao da analizira Whyteove napade i kretnje, prije nego li krene u ozbiljnije napade. Trenutno radi samo prednji direktom, a Whyte ne uspijeva skratiti distancu.

Runda 3:

Podiže tempo Tyson Fury, dok Dillian Whyte široko baca udarce i ne uspijeva konkretnije ugroziti Furyja. ”Gypsy King” trenutno se najviše muči sa svojim šorcem koji mu pada prenisko te ga pokušava namjestiti. Publika je također utihnula u nedostatku akcije. Fury prednjim direktom kontrolira borbu, a povremeno nadoveže stražnji direkt desnicom. Whyteovi napadi zasad su jalovi.

Runda 4:

Nakon klinča početkom runde, došlo je do kraćeg prekida. Dillian Whyte dobio je upozorenje suca zbog udarca laktom, a Fury se razljutio na poteze Whytea. Puno klinča, tenzija između boksača i opomena od strane suca gledali smo u ovoj rundi. Whyte kao da je donekle usporavao i postajao sve frustriraniji, a nije ovo bio meč kakvom smo se nadali, barem ne nakon prve četiri runde.

Runda 5:

I dalje je dojam kao da gledamo malo jači sparing. Fury radi onoliko koliko mu treba, a Whyte se muči s rješavanjem ove zagonetke. Poneki promašaji Whytea izgledaju nevjerojatno za ovu razinu boksa, a ”Gypsy King” sve češće pogađa kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta.

Runda 6:

Prava je šteta što 94 hiljade navijača na Wembleyju ne uživa u meču kakvom su se nadali. Whyte jednostavno ne prikazuje kvalitetu za ugroziti Furyja, a ”Gypsy King” jednostavno nema potrebu upuštati se u veći rizik, jer lakoćom kontrolira tok borbe…

avaz.ba