Početna Vijesti Zatvorena ruska fabrika za proizvodnju raketnih sistema, radnicima ponuđena dva izbora

Zatvorena ruska fabrika za proizvodnju raketnih sistema, radnicima ponuđena dva izbora

Rusko postrojenje odgovorno za proizvodnju raketa zemlja-zrak (SAM) zatvoreno je zbog ograničenja uvoza i zapadnih sankcija.

Kako piše Jerusalem post, pozivajući se na ukrajinsku obavještajnu agenciju (GUR), objekat koji je posebno pogođen je Uljanovska mehanička tvornica (JSC UMZ), ruska tvornica vojne proizvodnje koja se nalazi u Uljanovskoj oblasti koju je otvorio Sovjetski Savez 1960-ih.

Postrojenje se koristi za proizvodnju niza različitih SAM modela, kao što su 9K37 Buk, koji je NATO označio kao SA-11 Gadfly, i 2K22 Tunguska, koji je NATO označio kao SA-19 ​​Grison.

Međutim, sada je, prema GUR-u, fabrika zatvorena iz razloga što se, kako napominju zaposleni, “skoro ništa rusko” ne koristi u kritičnom procesu proizvodnje kada se koriste elektronske komponente.

Većinu elektronskih komponenti ruske vojske obezbijedila je Njemačka, ali je isporuka zaustavljena zbog sankcija. Bilo je pokušaja da se uspostavi linija snabdijevanja preko drugih zemalja, ali to uzrokuje znatno povećanje troškova i stavlja ih iznad budžeta, navodi GUR.

Radnicima se daje jedan od dva izbora: da odu na neplaćeno odsustvo ili da se pridruže ruskoj vojsci za invaziju na Ukrajinu, po mogućnosti kao SAM operater, i da dobiju mjesečnu platu od 50.000 rubalja (oko 600 dolara).

SAM-ovi igraju važnu ulogu u odbrambenom ratovanju jer služe kao sistem protivvazdušne odbrane. Oni lansiraju projektile sa zemlje da presretnu ciljeve u vazduhu kao što su projektili i avioni i služe kao sredstvo odvraćanja za zaštitu vazdušnog prostora i održavanje superiornosti u vazduhu u datom području.

Rusija koristi različite tipove SAM sistema, iako su najpoznatiji i najnapredniji sistemi koje koristi su S-300 i S-400. Nejasno je da li su sistemi S-300 i S-400 proizvedeni u UMZ.

Izvor: Klix