Početna Vijesti Olena Zelenska supruga nije vidjela više od mjesec, ona i djeca s...

Olena Zelenska supruga nije vidjela više od mjesec, ona i djeca s njim se čuju samo preko telefona

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska više od mjesec nije vidjela svog supruga, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Zajedno sa svojom djecom, 17-godišnjom Oleksandrom i 9-godišnjim Kirilom (Kyryl), s njim se čuje jedino preko telefona, budući da on, zbog ruske invazije na njihovu zemlju, živi i radi u svom uredu.

– Na sreću, djeca su sa mnom, započela je svoj intervju za CNN 44-godišnja Olena Zelenska i dodaje kako se trudi ostati usredotočena upravo na svoju porodicu, što joj u konačnici pomaže da se nosi s tragedijom koju je donio ovaj strašan rat.

Intervju za CNN putem e-maila vodila je slavna Kristijana Amanpur (Christiane Amanpour), a na pitanje kako se ona i njena porodica drže, Olena je bila iskrena:

“To vam je kao da hodate po užetu, ako počnete razmišljati o tome kako vam ide, izgubit ćete ravnotežu. Dakle, da biste izdržali samo morate ići naprijed i raditi ono što radite. Istog principa drže se, koliko ja znam, svi Ukrajinci.”

Priznala je i kako su ona i njena djeca pronašla svrhu i utjehu pomažu drugima u ovoj krizi.

– Odrasli su dramatično gotovo preko noći, ali su postali i odgovorniji za sebe, ali i sve oko sebe. Kada imate nekoga o kome morate brinuti, postanete disciplinirani. Nisam im ništa previše trebala objašnjavati, dodala je.

Olena Zelenska imala je samo riječi hvale za svoju djecu, ali i za svu djecu Ukrajine, koji nažalost na vlastitoj koži moraju osjetiti horor ovog rata i sve što on sa sobom donosi.

– Kada gledam intervjue s djecom iz Buche ili čujem priče svojih prijatelja o njihovoj djeci, shvaćam da djeca itekako razumiju sve što se događa i to bolje od nas odraslih. Oni vide bit. Kao što je jedno dijete reklo:

“Zašto su Rusi tako zločesti prema nama? Čini se da su ih tukli kod kuće.”

Iako se, do početka rada bavila s tematikom prehrane djece u školama, sada se bavi onom drugom, kako da djeca prežive i dobiju uopšte neku hranu.

– Više ne pričamo o zdravim namirnicama i zdravoj hrani, već o hrani općenito. Radi se o preživljavanju naše djece. Ne može govoriti o zdravoj prehrani, kada je jedino važno da ih sve spasimo, zaključila je.

Izvor: Avaz