Početna Vijesti Zelenski upozorio: Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje, budite spremni!

Zelenski upozorio: Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje, budite spremni!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je za CNN da bi “sve zemlje svijeta” trebale biti spremne na mogućnost da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Zelenski je u intervjuu iz ureda predsjednika u Kijevu rekao da bi se Putin mogao okrenuti nuklearnom ili hemijskom oružju jer ne cijeni živote stanovnika Ukrajine.

– Ne samo ja – cijeli svijet, sve zemlje moraju biti zabrinute. Za njih životi ljudi ništa ne vrijede. I to više nije problem samo za Ukrajinu nego i za cijeli svijet – rekao je.

Zelenski je ranije u noćnom obraćanju naciji rekao kako bi Ukrajinci trebali biti ponosni što su preživjeli 50 dana pod ruskim napadom. Rusku invaziju nazvao je apsurdnom i suicidalnom. “Izdržali smo već 50 dana. 50 dana ruske invazije iako su nam okupatori davali najviše pet dana”, rekao je.

Zelenski je to opisao kao “dostignuće miliona Ukrajinaca, svih koji su 24. februara donijeli najvažniju odluku u svom životu – boriti se”. Rekao je i da se sjeća prvog dana invazije, kada su mu zapadni lideri savjetovali da pobjegne iz Ukrajine. “Nisu znali koliko smo mi Ukrajinci hrabri, koliko cijenimo slobodu i mogućnost da živimo kako želimo”, dodao je.

Zelenski je u noćnom obraćanju pomenuo i potapanje ruskog glavnog crnomorskog broda Moskva, kao pokazatelj kako Ukrajinci mogu Rusima pokazati svoju snagu.

Zelenski je rekao da ruske trupe “ponavljaju na ukrajinskoj zemlji ono što je Evropa vidjela samo tokom Drugog svjetskog rata” kritizirajući usput ozbiljnost sankcija Zapada.

– Tokom 50 dana ovog rata Ukrajina je postala heroj za cijeli slobodni svijet. Za one koji imaju hrabrosti nazvati stvari pravim imenom. Za one koji nisu zatrovani propagandom. Svi ste postali heroji. Svi Ukrajinci i Ukrajinke koji su izdržali i ne odustaju. I koji će pobijediti. Koji će Ukrajini vratiti mir. Siguran sam u to – rekao je Zelenski.

Izvor: Avaz