Početna Vijesti Njemačka Dodika sankcioniše konkretno: U RS-u obustavljaju četiri projekta vrijedna 105 miliona...

Njemačka Dodika sankcioniše konkretno: U RS-u obustavljaju četiri projekta vrijedna 105 miliona eura!

Kako saznaje Klix.ba Njemačka je vrlo konkretna u politici suzbijanja podrivanja institucija Bosne i Hercegovine u režiji Milorada Dodika.

Zbog kršenja Dejtona, Ustava i urušavanja institucija BiH Njemačka u Republici Srpskoj obustavlja čak četiri projekta vrijedna 105 miliona eura.

Nedavno je BiH dobila službenu obavijest iz Njemačke u kojoj se navodi da ta država prati sa velikom zabrinutošću političku situaciju u BiH. Naglašava se da je vidljiv pokušaj secesije RS i njenog rukovodstva.

Njemačka poručuje da su potezi NSRS-a koje povlače od kraja 2021. neprihvatljivi jer imaju za cilj slabljenje države. To je ocijenjeno kao velika opasnost.

Shodno tome Njemačka će kao vid sankcije Miloradu Dodiku i rukovodstvu RS-a obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta u RS-u u iznosu od 105 miliona eura sve dok se neustavne odluke NSRS-a ne povuku i blokada državnih institucij ane bude okončana.

Radi se o projektima Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

U noti koja je dostavljena BiH Vlada Njemačke poručuje da čvrsto stoji na strani BiH te da će se odlučno suprostaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji države putem separatističkih težnji.

Podsjetimo i ranije je visoki predstavnik Christian Schmidt upravo govorio o ekonomskim sankcijama i posljedicama po RS zbog politike Milorada Dodika. Ovo je do sada najkonkretniji primjer da će građani Republike Srpske ispaštati zbog politike lidera SNSD-a.

Nakon američkih i britanskih sankcija izvjesno je da će i neke zemlje Evropske unije uvesti sankcije Miloradu Dodiku i rukovodstvu RS-a. U međuvremenu Njemačka konkrento djeluje tamo gdje najviše boli, a to je novac i investicije.

Izvor: Klix