Početna Zanimljivosti Uzroci nastank i liječenje psorijaze

Uzroci nastank i liječenje psorijaze

Psorijaza i ekcem su dva česta kožna oboljenja, oba karakteristična po crvenoj, suhoj koži nalik na krljušt, koja se peruta. Psorijazu izaziva abnormalan rast ćelija, a ekcem je često prouzrokovan alergijom ili iritacijom kože. Iako nije zarazna, psorijaza nije lijep prizor i stvara neprijatne situacije .

Psorijaza je česta pojava, čak je dokazano da preko 5% stanovništva u svijetu boluje od psorijaze. To je hronični poremećaj na koži koji je izazvan raznim utjecajima kao što je stres, nervoza. Psorija nije prenosiva nije zarazna, najčešće se javlja na rukama, laktovima, području ispod grudi, ispod pazuha i u donjem dijelu tijela, javlja se u obliku žuto smeđih mrlja, crvenila, ljuštenja kože i slično, kazao je Hašim Merdić, osnivač i vlasnik kompanije “Semikem” gostujući u emisiji “TV Ordinacija” na televiziji Alfa.

U kompaniji “Semikem” rade na izradi brojnih proizvoda namijenjenih za psorijazne probleme.

– Jedan od tih proizvoda je Psorijar plus krema koja je namijenjena i specijalno dizajnirana za otklanjanje psorijaze, atopijskog dermatitisa, anusnog genitalnog svrbeža, ekcema. Svojim antiupalnim i antialergijskim dejstvom pomaže kod hroničnog lišaja, dovodi do normalizacije kožnog epitela. Posebno je učinkovita kod djece, tvrdi Merdić.

Kako temperature zraka počinju rasti većina ljudi se počinje pretjerano znojiti. Iako se radi o normalnom procesu koji regulira tjelesnu temperaturu, pretjerano znojenje ne samo da je estetski problem, već može biti znak i nekih zdravstvenih tegoba. Kompanija “Semikem” u svojoj ponudi ima i Galmanin proizvode koji su veoma efikasni antiperspiranti i pravi izbor za kontrolu i sprečavanje prekomjernog znojenja.

– Prije nekih petnaest godina mi smo na tržištu predstavili jedan proizviod koji se zove Galmanin losion protiv prevelikog izlučivanja soli odnosno znojenja. Vrlo je važno da se ne podudari da osoba ima i psorijazu, ali i pretjerano izlučivanje znoja, jer taj znoj još više nagriza kožu i dijelove gdje je oštećena. Ukoliko se desi takav jedan slučaj, mi prvo rješavamo problem prevelikog izlučivanja znoja, a zatim tretiramo i problem psorijaze, pojasnio je Merdić.

Merdić za probleme prekomjernog znojenja preporučuje Galmanin sprej koji je “veoma efikasan antiperspirant i pravi je izbor za kontrolu i sprečavanje prekomjernog znojenja”. Istovremeno je, kako ističe, prijatan za upotrebu.

– Djeluje kao antiseptik, suzbija rast i razmnožavanje bakterija i gljivica te sprječava infekcije. Može se koristiti kod pojačanog znojenja pazuha, ruku, stopala i cijelog tijela, kazao je Merdić,prenosi Avaz