Početna Zanimljivosti Korijen koji je pet puta zdraviji od limuna i narandže zajedno, nema...

Korijen koji je pet puta zdraviji od limuna i narandže zajedno, nema šta ne liječi

Koliko je hren zdrav govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i narandže..

Hren je nezasluženo marginalizovan na listama zdrave hrane koje se propagiraju kod nas, za razliku od, recimo Rusije, gdje je ovaj ljuti korijen neizostavan dio ishrane, upravo zbog svojih ljekovitih svojstava.

Hren je oštrog i ljutog ukusa i kada se upotrebljava dovoljne su male količine. Ponekad i ta mala količina umije da vam zapeče nos i oči i da stvori utisak da će vam se sinusi ponovo roditi nakon tog zalogaja.

Koliko je hren zdrav govori činjenica da sadrži pet puta više vitamina C od limuna i pomorandže, a jedine namirnice koje imaju viši sadržaj ovog vitamina su šipak i crna ribizla.

Pored toga, hren je bogat bjelančevinama, ugljenim hidratima, mineralnim solima, betakarotenom, eteričnim uljima, gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i fintocidima, koji predstavljaju prirodne antibiotike.

Hren funkcioniše tako što nadražuje sluzokožu želuca i na taj nači pojačava lučenje žučne kiseline i poboljšava odbrambene mehanizme organizma i njegovo opšte stanje.

Hren ima antibakterijsko, antivirusno i antimikrobno svojstvo, što ga čini nezamjenjivim kod različitih vrsta upalnih procesa, od grla, nosa, sinusa, desni, pluća.

Pokazao se kao veoma delotvoran od liječenja zagnojenih rana i upaljenih čireva na koži prouzrokovanih bakterijskom infekcijom. Takođe, hren se pokazao kao veoma djelotvoran u liječenju reume, neuralgija lica i tijela, bolova u zglobovima i slično.

Međutim, njegovo najvažnije i najjače dejstvo je na respiratorni sistem – koristi se kao domaći lijek za kašalj, zapaljenje sinusa, upalu grla, uha i nosne sluznice, pa sve do blažih oblika bronhitisa i pneumonije, gdje se koristi kao pomoćno ljekovito sredsvo koje otklanja neprijatne i teške simptome bolesti.

Hren je veoma osjetljiv na spoljašnje uslove i najduže što može trajati kada se odstani kora je sedam dana, tako da je djelotvornost fabričkog rena u teglicama veoma upitna. Najefikasniji će biti ukoliko kupite svjež korijen i sami ga narendate.

Zbog svoje jačine, ali i pojedinih sastojaka, savjetuje se umjerena upotreba hrena, a preporuka je da ga izbjegavaju trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije (zgrušavanja) krvi, piše “Stil“.