Početna Vijesti Novosti GLUMAČKA GROMADA BIO TEŠKO BOLESTAN ALI SE BORIO: Mustafa Nadarević se doktora...

GLUMAČKA GROMADA BIO TEŠKO BOLESTAN ALI SE BORIO: Mustafa Nadarević se doktora bojao cijeli život

Mustafa Nadarević u januaru ove godine potvrdio je da je teško bolestan i pokazao plemenitu namjeru da ohrabri druge da na vrijeme odu na ponekad od životne važnosti bitne preglede.
Objasnio je da boluje konkretno od karcinoma pluća. Popularni glumac ispričao je svoju ličnu priču kako bi, istakao je, pomogao da kod nas što bolje zaživi upravo pokrenuti nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma pluća.
Njegov javni istup prenijeli su svi hrvatski, a onda i većina bh. medija i tako potvrdili ono što se pričalo po kuloarima već nekoliko mjeseci. Glumački velikan bio je ozbiljno bolestan. Međutim, nitko do tad nije znao detalje.
Nadarević je za Media servis kazao da je, živeći već duže s tom bolesti, shvatio da je bolest dio života, da je valja tako i prihvatiti. Taj ga je stav ojačao, vjeruje da je tako moguće pobijediti bolest. Njegova poruka posebno ide pušačima, jer golemi postotak karcinoma pluća, kad je riječ o nekim vrstama karcinoma pluća čak i do devedeset posto, imaju pušači i bivši pušači.Glumac je rekao da se liječnika bojao cijeli život, još od djetinjstva, da mu je i rutinski odlazak kod zubara predstavljao veliki stres te dodao da poručuje ljudima da “ne budu primitivni kao da se ne boje doktora”. Strah od liječnika, doduše, nije primitivan, nego životan, ljudska je reakcija na neizvjesnost koju nosi jedan takav pregled, ali kako i Nadarević govorio- strah treba pobijediti i otići na pregled.Iako se već duže vrijeme Nadarević borio sa bolešću, nije prestao raditi.S kolegama iz televizijske serije “Lud, zbunjen, normalan”, Senadom Bašićem i Moamerom Kasumovićem, nakon prestanka snimanja napravio je predstavu “Sjajni momci”. Predstava je doživjela veliki uspjeh, gostovali su na mnogim pozornicama izvan Bosne i Hercegovine.

Devet je godina Mustafa Nadarević glumio Izeta Fazlinovića u popularnoj humorističnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Karcinom pluća ubire brojne žrtve i stoga što u ranoj fazi skoro da i nema simptoma. Mnogi pušači ne kontroliraju pluća, mnogi oboljeli nisu svjesni da imaju problem sve dok se karcinom ne proširi, metastazira dalje po tijelu. Događa se da dođu prekasno, da su već preskočili trenutak kad je liječenje moglo biti uspješno.

.

.