Početna Showbiz Ovo je Marinko, bahati biznismen iz BiH kojeg Iva ne može da...

Ovo je Marinko, bahati biznismen iz BiH kojeg Iva ne može da prebpli: Skupi auti, nestala nafta namijenjena za stanovništvo, iznude, suluda vožnja…

Kontroverzni biznismen Marinko Zovko iz mjesta Žepče, koji je kod Sremske Mitrovice svojevremeno uhapšen zbog divljačke vožnje brzinom od 245 kilometara na sat po autoputu, odranije je poznat javnosti, ali i bh. policiji, i to zbog raznih krivičnih djela.

Osim brze vožnje, ovaj biznismen je ranije uhapšen jer je od jednog muškarca, s još jednim saučesnikom, pokušao da iznudi 20.000 KM na ime duga za gorivo. Njima je tada određena zatvorska kazna od mjesec za to krivično djelo.

Jedan od suvlasnika firme “Zovko Company”

Bahati biznismen inače je jedan od suvlasnika firme “Zovko Company”, koju je naslijedio od svog oca Ivice Zovka, a pod čijim okriljem je još 15 firmi, uključujući hotel i lanac benzinskih stanica “Zovko Oil”.

Firma “Zovko Oil” našla se u centru skandala 2015. godine, kada je nestala javna zaliha goriva vrijedna 6,4 miliona maraka koja je bila povjerena na čuvanje. To gorivo je bilo namijenjeno stanovništvu za pomoć u slučaju poplava, zemljotresa, rata i drugih nesreća.

Sud je u oktobru 2011. godine presudio da “Zovko Oil” mora vratiti gorivo u roku od 30 dana. Međutim, to se nije dogodilo. Na molbu ove firme direkcija im je produžila rok za obnovu rezervi goriva do 23. januara 2012., ali ni tada gorivo nije vraćeno. Nakon toga rukovodstvo firme “Zovko Oil” je obavijestilo direkciju da nisu u stanju da vrate potrošeno gorivo, pisali su tamošnji mediji.

Bahato ponašanje, skupa kola i ismijavanje policije

Osim muljanja s novcem i naftom, Zovko je u regionu poznat po svom nonšalantnom bahatom ponašanju. Živi na visokoj nozi, vozi skupocjene automobile za koje izdvaja milione i kojima juri autoputevima dovodeći sve oko sebe u opasnost. Poznat je po tome što voli da boravi u društvu starleta, manekenki i drugih atraktivnih djevojaka iz javnog života.

Ipak, ono što najviše voli su skupocjeni automobili i ismijavanje saobraćajne policije na društvenim mrežama.

Ono što on radi na putevima graniči se s ludošću, a svoj bezobrazluk ispoljava u izjavama za medije u kojima ismijava policajce koji ne mogu da ga uhvate i napišu mu kaznu.

– Ako me uhvate, platit ću kaznu, ali samo ako me uhvate – rekao je za lokalne medije.

Ipak, srpska policija mu je dolijala. On je uhvaćen kod Sremske Mitrovice i, kada su policajci vidjeli o kome se radi, odmah su ga poslali kod tužioca. Ekspresno mu je određeno zadržavanje od 30 dana, morat će da plati novčanu kaznu u iznosu od oko 1980 KM, a dozvola će mu biti oduzeta na devet mjeseci, mada ta zabrana važi samo na teritorij Srbije.

.

BLIC.RS