Početna Izdvajamo Bh. komedija ”Ja, Bosanac” oduševila zahtjevnu zagrebačku publiku, zakazana nova predstava za...

Bh. komedija ”Ja, Bosanac” oduševila zahtjevnu zagrebačku publiku, zakazana nova predstava za 21. novembar

Sinoć je u prepunoj dvorani zagrebačkog kazališta Histrion održana iznimno poplarna bh. predstava ”Ja, Bosanac ”.

”Ja, Bosanac” – nova je komedija iz provjerenog pera popularne spisateljice Indire Kučuk-Sorguč koja je prepoznata u široj javnosti po hit pozorišnim predstavama ”Ja, mahaluša”, ”Ja, mahalac” i ”Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac”.

U Bosni je danas sve manje Bosanaca, onih endemskih primjeraka koji zbijaju šale na svoj račun i žive tako da nikom s njima nije tijesno. Lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka, koji je sve samo nije srednjak. Hoda po tankoj žici između eksplozivnosti i malodušja. On sve što radi radi iz inata i prkosa. U inat svima a protiv sebe.

U ovoj komediji pratimo Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio. Sve zna a nema rezultata. Kivan je na Europu, nogometnu reprezentaciju, žene, djecu, pse, strance, Arape, dijasporu, politiku, muzikante prevarante, trendove… na sve. Jedino ludo voli svoju Bosnu i na pjesmu o Bosni on lomi čaše. U pogledu na žene on je izričit: samo tri žene su za volit, pazit i mazit ( majka, žena i kćerka – ona koja ga je rodila, ona koja mu je rodila i ona koju je rodio), a sve druge su za trošit. U njega važi tri P: Pojest, popit i poklopit!

Oduševljena zagrebačka publika gromoglasnim pljeskom nagradila je sjajni glumački dvojac Aldina Tucića i Negru Čičić koji su uspjeli skoro dva sata nasmijati publiku te dovesti ih do suza.

Novi termin predstave zakazana je za 21. novembar na istom mjestu, a cijena ulaznice je 80 kuna.

.

Piše M.T Foto ShowBizzPress