Početna Izdvajamo “JA, BOSANAC” – OZBILJNA KOMEDIJA O NAMA: U Centru kulture i mladih...

“JA, BOSANAC” – OZBILJNA KOMEDIJA O NAMA: U Centru kulture i mladih Općine Centar 30. oktobra

U Centru kulture i mladih Općine Centar, popularnoj Jelićevoj, zaigrat će nova komedija iz provjerenog komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, autorice “Mahaluše” i “Mahalca” – najgledanijih komedija u BiH u posljednjih deset godina. Na repertoaru je 30. oktobra u 20 sati.

Ovo je komedija u kojoj se pjeva i psuje – 100 posto udara u glavu – oči se smiju a srce krvari.
Lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka, koji je sve samo nije srednjak. Hoda po tankoj žici između eksplozivnosti i malodušja. On sve što radi radi iz inata i prkosa. U inat svima a protiv sebe. Majka u njegovom životu igra ključnu ulogu. Ona ga odgaja takvog – ulijeva mu snagu a i pravi od njega prazno klepetalo. Njegova muškost zavisi od njenog raspoloženja. Ona i kad nije tu da upravlja s njim, njegova prva je: Šta će Šerifa mislit? Bosanac je uvijek «između» – tzv. Balansero, a to nikad ne može biti jer je egzaltiran svojom «tampon pozicijom».
U ovoj komediji pratimo Posljednjeg Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio. Sve zna a nema rezultata. Kivan je na Evropu, nogometnu reprezentaciju, žene, djecu, pse, strance, dijasporu, politiku, muzikante prevarante, trendove… na sve. Jedino ludo voli svoju Bosnu i na pjesmu o Bosni on lomi čaše. Uzrećica mu je «Tornjaka mi moga»!
U sve mu diraj, samo nemoj u Bosnu.
U pogledu na žene on je izričit: Samo u tri žene vjeruje: Svetu Šerifu, svetu Rasemu i malu Pišulju, amin. A sve druge su za trošit.

U njega važi tri PO: POjest, POpit i POklopit!

Dođite, bit će pjesme i psovke!
“Ja, Bosanac” je komedija o nama. U ulozi Posljednjeg bosanskog bogumila je sjajni Aldin Tucić Tuca. Dok se s njim i sa klavirom poigrava njegova žena Evropljanka Čevljanovićka koju glumi i opjevava izvanredna Negra Čičić.

Tekst je napisala, dramatizirala i režirala Indira Kučuk-Sorguč.

PRARODITELJSKA PAŽNJA: Dozvoljeno svima iznad Stote!

Kupite svoje karte na vrijeme!

JU Centar kulture i mladih Jelićeva br. 1, srijeda, 30. oktobra u 20 sati.

. .