Početna Izdvajamo Ovo je najmoderniji funkcionalni trening centar “Progress”: Opremljen po najsavremenijim standardima u...

Ovo je najmoderniji funkcionalni trening centar “Progress”: Opremljen po najsavremenijim standardima u svijetu fitnessa i treninga

Nakon 5 godina od nastanka same ideje i nekoliko mjeseci intenzivnih radova na uređenju i opremanju prostora, u Sarajevu je 15.augusta 2018. godine otvoren najmoderniji funkcionalni trening centar “Progress”.

Centar se prostire na preko 350m2 i opremljen je po najsavremenijim standardima u svijetu fitnessa i treninga, po uzoru na najbolje američke trening centre ovog tipa. Progress centar se sastoji od glavne sale za funkcionalni trening, sale sa cardio sparavama, sale koju zovu “Samnica” (prostor u kome se nalazi boks vreća sa podlogom “Tatami” i u kojoj se može raditi trening tako da budete izolovani od ostatka trening centra, a u koju se jedino možete spustiti merdevinama). Pored ovoga centar posjeduje i 2 savremeno uređene svlačionice kao i relax prostoriju gdje se možete odmoriti poslije treninga i popiti neko piće iz njihovog prodajnog asortimana.

Također, u ponudi imaju i protein shop, gdje možete kupiti bilo koji suplement iz ponude njihovog partnera kompanije Elit nutrition. Ispred samog objekta se nalazi i privatni parking koji je kao i sam objekat pokriven videonadzorom.

Šta je funkcionalni trening koji promovišu?

Funkcionalni trening je koncept treninga koji utiče na istovremeni razvoj što većeg broja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i osobina kao i na sastav tijela. To je trening koji će utjecati na razvoj motoričkih sposobnosti (snaga, mišićna izdržljivost, koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža), energetskih sustava (fosfatni, aerobni i glikolitički) ta na povećanje mišićne mase i smanjenje masnog tkiva.

Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim segmentima; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najučinkovitije te složeno u jedan veoma raznolik koncept.

U treningu se teži tome da vježbe ne budu izolacijske kao što imamo u klasičnom treningu u teretani već da uključuju više mišićnih skupina koje izvode povezane, sinkronizirane pokrete.


Šta je to što ih razlikuje od drugih?

Vlasnici i osnivači Progress centra su Sadnin Katica Kale i Dino Dizdar, prijatelji i zaljubljenici u sport i trening. Nakon dugog niza godina bavljenja profesionalnim sportovima, pohađanja sportskih škola i akademija,raznih edukacija i seminara, te preko 15 godina iskustva u svijetu fitnessa i treninga, konačno su odlučili napraviti svoj vlastiti trening dom i otvoriti vrata svim ljudima koji vole i žive trening jer oni žive trening i on je neizostavni dio naše svakodnevnice. Upravo tu ljubav i posvećenost prema treningu, žele prenijeti i na druge ljude. A o samim benefitima treninga na ljudsko tijelo i psihu je već odavno sve ispričano i napisano u mnogim knjigama.

Ako dijelite sličnu strast prema treningu kao oni ili želite otkriti sve prednosti treninga, kvalitetno potrošiti svoje slobodno vrijeme na sebe, na pravi način ulagati u svoje zdravlje, tijelo, psihu,  onda je njihov dom idealno mjesto za vas. Kod njih nema televizora, kod njih se ne koriste mobiteli u toku treninga, kod njih nema praznog hoda i bespotrebnog gubljenja vremena. Kod njih se TRENIRA!

Svrha treninga je izlazak iz svoje komforne zone, zone u kojoj se osjećamo lijepo i sigurno. Taj izlazak podrazumjeva ulaganje velikog napora, kako fizičkog tako i mentalnog, podrazumjeva treninge i napore do „boli“, podrazumjeva maksimalnu koncentraciju i posvećenost onome što rade, podrazumjeva rad, znoj, rad, znoj, rad, znoj… Jedino će trening u nekonfornoj zoni, tvrde, dati prave i dugoročne rezulate. 

Pored toga, njihov dom ne nudi gomile bespotrebnih mašina koje su sastavni dio svakog fitness centra, koje u bukvalnom smislu služe ničemu. 95% tih mašina možemo vratiti u praistoriju treninga i vježbanja. Osnovna razlika između klasičnih teretana i Progress funkcionalnog trening centra je ta što nemaju trenažera koji izoliraju pokrete. U njihovom treningu koriste garaže, šipke, bumper utege u bojama, sanke, kamionske gume, maljeve za udaranje, batlle ropes i konopce za penjenje, boks vreću, jump box, girje, medicinke, trx , bosu lopte, wall ball-e, bugarske vreće, konopac za preskakanje, air bike, concept 2 za veslanje i još mnogo druge pomoćne opreme.

We dont use mashines, we build them!!

Sve informacije kako da koristite ove rekvizite i kako da osmislite sebi trening i bilo koju drugu informaciju ćete dobiti od našeg stručnog osoblja. Podloga na kojoj se izvode treninzi je urađena od vrhunskih gumenih ploča debljine 2cm, tako da nesmetano možete bacati tegove na istu. Objekat je opremljen vlastitim grijanjem, klima uređajima za rashlađivanje i ventilacijom. 

Team Progress čine Sadnin Katica, Edina Saračević, Dino Dizdar i njihova uvijek nasmijana Berina Hodžić koja će da vas dočeka na recepciji sa osnovnim informacijama koje nudimo u Progress klubu.

“Mi smo ekipa koja ne razmišlja samo o treningu dok on traje, mi smo u treningu non stop, čak i dok spavamo jer to je ono zašta smo se opredjelili u životu i nastojat ćemo da to radimo na najbolji mogući način. Ako ne želite i mislite da nemate dovoljno znanja da  sami trenirate, to uvijek možete sa jednim od naših  trenera u vidu personalnih treninga. Takodjer naša magistrica sporta Edina vodi i grupne funkcionalne treninge „Progress2fit with Edina“ koji su se pokazali kao pravi pogodak u našoj ponudi i sve više ljudi nam se priključuje u zajedničkom cilju, a to je poboljšanje vlastitog sebe. Poseban akcenat stavljamo na treninge sa mladjom populacijom, pogotovo mladim profesionalnim sportistima u razvoju. U našem sistemu već imamo mlade košarkaše, fudbalere, plivače, atletičare…”, objašnjavaju nam u Progressu i dodaju:

“Mi smo tu da vam pomognemo da dođete do svog cilja. Ali opet, najbitnije je da ste Vi čvrsto odlučili da nešto promijenite, da učinite nešto dobro za sebe i napravite progres u svom životu. Jer jedina osoba koja vam može reći da nešto ne možete ste upravo Vi, ali sebe ne morate poslušati. U ovom današnjem vremenu ludila, brzine, stresa, neredovne i loše ishrane, nikakve ili skoro nikakve fizičke aktivnosti, najmanje vremena posvećujete upravo sebi. Vrijeme da se to promjeni, da počnete trenirati i napunite svoju psihu pozitivnim vibracijama i dovedete svoje tijelo u formu koju želite. Da biste to ostvarili, mi smo tu i stavljamo vam na raspolaganje sve raspoložive resurse koje imamo. Vaše je samo da se dogovorite sami sa sobom, da si kažete da vi to želite i možete i dodjete u naš Progress centar. Neizostavan dio ove priče je i ishrana koja je jednako bitna za uspjeh kao i sami trening. Odmah ćemo vam reći da kod nas ne postoje nikave dijete u ishrani kojima je današnji svijet preplavljen na svakom ćošku. Mi vjerujemo u zdravu, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu u kojoj nikad nećete biti gladni i u kojoj će tijelo dobiti prijeko potrebne nutrijente kako bi funkcionisalo na najbolji mogući način”, savjetuju treneri iz Progress-a.

Pozivaju vas da dođete u Progress i da uradite jedan gratis TRENING sa njima te dopustite da vam na taj način predstave njihov tim, sam centar i njihov sistem rada. Jedno vam mogu obećati, a to je da ćete otići zadovoljni, puni elana i pozitivne energije te da ćete se opet vratiti u njihov dom. Njihova adresa je Ferde Hauptmana 44, Čengić Vila, Sarajevo. Sve ostale informacije možete dobiti na njihovoj

FB stranici Progress Functional Training Center i 

Instagramu: progress_functional_training

. .

.

 . . .