Početna Izdvajamo Sjajna atmosfera na jesenjem brunchu u Manolu s influencerima

Sjajna atmosfera na jesenjem brunchu u Manolu s influencerima

Na mjestu nekadašnje kafe-slastičarne Oloman, koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća bila stjecište prvih pravih pravcatih sarajevskih šminkera, godine 2016. otvoren je sadašnji Manolo. Da bismo pobliže objasnili značaj starog Olomana, a sve u cilju predstavljanja novog Manola, pozvaćemo u pomoć književnika Miljenka Jergovića.



Jergović je u “Priči o Olomanu“ protkao poznati sarajevski duh i običaje tih godina. Naime, kako je uvedena zabrana pušenja u autobusima i tramvajima, to isto je važilo i za slastičarne. Oloman je predstavljao najpoznatiju sarajevsku slastičarnu u kojoj se, piše Jergović, pio najbolji espresso, te se time sukobljavao sa samom uvedenom zabranom. „Radilo se o mjestu koje je bilo važnije od većine drugih mjesta, pa su se ljudi tu počeli okupljati iako im se nisu jeli kolači“, piše Jergović. Tako je Oloman postao „izlogom gradskih faca koje piju espresso i beskonačno čekaju da napokon budu viđeni ili da nekoga vide“.

Sadašnji Manolo, otvoren prije dvije godine, više nije samo kafe-slastičarnica već kafe-restoran u kojem možete uživati toplim i hladnim napitcima, ukusnoj hrani, svih vrsta kuhinje, slanom i slatkom, i to sve u ugodnoj i lijepoj atmosferi.

Da je to istina, pokazao je događaj održan u nedjelju gdje je Manolo bio mjesto susreta poznatih bosanskohercegovačkih influencera. Predstavljena im je povijest ovog kultnog sarajevskog mjesta, a druženje je nastavljeno uz lagane teme i ukusne zalogaje.

Uz puno smijeha i ukusne hrane svi su uživali u predivnoj jesenjoj atmosferi, a još jednom smo se uvjerili da je Manolo i dan-danas mjesto u kojem se pije najbolji espresso i u koje se dolazi da biste se odmorili od briga svakodnevnice.