Početna Izdvajamo SARAJEVO STREEAT FOOD FESTIVAL POČINJE 27. JULA

SARAJEVO STREEAT FOOD FESTIVAL POČINJE 27. JULA

Konferencija za medije povodom prvog Sarajevo Streeat food festivala koji počinje 27.jula 2018.godine održana je jučer u hotelu Bristol. Prvi Sarajevo Streeat food festivala svojevrsna je atrakcija koja će oduševiti sve posjetitelje i turiste koji u periodu od 27.jula do 17.augusta borave u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Jučerašnja press konferencija otkrila je detalje ove manifestacije koju je organizator smjestio na centralni Trg u gradu – Trg oslobođenja- Trg Alije Izetbegovića.

Po riječima Emira Kapića, direktora Pro Optimus Toursa jednog od osnivača i organizatora festivala očekuje nas trosedmična zabava za cijelu porodicu.

„Prvi festival ulične hrane u našem gradu i državi podržalo je preko 40 izlagača koji s nestrpljenjem očekuju posjetitelje i ljubitelje dobrog zalogaja. Ponuda hrane je raznovrsna i prati svjetske trendove ali nećemo odstupati ni od naše tradicionalne kuhinje po kojoj je naš grad nadaleko poznat. Osim vrhunske hrane očekuju nas cjelodnevne zabave, Kids zona posebno osmišljena da zabavi djecu, a svi ostali uživat će u koncertnim akivnostima svake noći, kao i after work partyjima svakog dana. Tu su i DJ nastupi tokom dnevnih aktivnosti, radionice za djecu i odrasle, te pokloni za posjetitelje. Televizijski live cooking posebno će privući pažnju posjetilaca, uz mogućnost uživanja u mnogobrojnim internacionalnim i nacionalnim jelima” – istakao je Kapić i dodao kako je plan organizatora da festival postane tradicionalni i da se proširi na veće gradove u BiH.

Partneri festivala prepoznali su značaj te dali svoj doprinos u realizaciji sjajne ideje da po prvi put u našoj zemlji imamo i cashless zonu. Bezgotovinsko plaćanje na ovakvim festivalima i događajima uobičajno je u svijetu ali u našoj zemlji do sada nije bila praksa.
„Sarajevo i Bosna i Hercegovina, svakim danom, postaju sve zanimljivija destinacija za turiste iz cijelog svijeta. Događaji poput ‘Sarajevo Streeat Food Festivala’, naravno, doprinose tome, jer se turisti mogu upoznati sa bogatstvom domaće kuhinje, a domaćini sa internacionalnim specijalitetima. Radujemo se saradnji sa Sarajevo Streeat Food Festivalom i mogućnosti da tokom Festivala zajednički pokažemo koliko nam bezgotovinsko plaćanje može pojednostavniti svakodnevne navike. Mastercard kartice su preferirani metod plaćanja hrane i pića na svim lokacijama u okviru Festivala, bilo da ih plaćate beskontaktno ili na standardni način” izjavio je jučer na press konferenciji Amir Trokić, direktor, Account Management BiH, Mastercard.


S obzirom da je zadovoljstvo posjetilaca u prvom planu Sarajevo Street Food Festivala, uvođenje bezgotovinskog plaćanje doprinijeti će da svoju pažnju usmjere na isprobavanje različitih specijaliteta bez potrage za bankomatima i brojanja tačnog iznosa gotovine kako bi platili račun.

Kako je naveo g-din Trokić ovogodišnji rezultati MasterIndexa, godišnjeg istraživanja koje se sprovodi u BiH, naglašavaju da građani prihvataju praktičnost, jednostavnost i brzinu elektronskog plaćanja, što je i razlog sve veći razvoj bezgotovinskog društva. “Najbolji primjer je činjenica da je 80% ispitanika navelo platne kartice kao svoj prvi izbor za plaćanje računa iznad 30 KM, u odnosu na 15% koji prednost daju gotovom novcu. Inače, debitne kartice su proizvod koji se najčešće koristi u BiH, reklo je 53,6% ispitanika, što je za 7,6% više nego u 2017. Broj onih koji isključivo koriste kreditne kartice se smanjio sa 13% na 5,7%, dok 36,6% ispitanika kombinira pogodnosti debitne i kreditne kartice. Kako bismo obradovali goste Festivala koji će hranu ili piće plaćati Mastercard karticom osigurali smo različita iznenađenja, a o kojima ćete više saznati ili čak osvojiti neko od njih ako posjetite Sarajevo Streeat Food Festival“, rekao je Amir Trokić, direktor, Account Management BiH, Mastercard.

„Prva Cashless zona u jugoistočnoj Evropi bit će uspostavljena u Sarajevu tokom Sarajevo Street Food Festivala, te nas posebno raduje da smo odabrani kao kredibilan partner čije rješenje će biti korišteno. Na ovaj način Payten kao dio Asseco SEE Grupe potvrđuje svoju lidersku poziciju na lokalnom i regionalnom tržištu, te da je u mogućnosti napraviti uvijek iskorak dalje i ponuditi inovativna rješenja koja će doprinjeti većoj efikasnosti, jednostavnosti i sigurnosti tokom plaćanja. – istakao je Mirza Ustamujić, generalni direktor Paytena. Ovako interesantan i atraktivan projekat dolazi u trenutku kada nakon implementacije rješenja podizanja novca putem mobitela, uskoro implementiramo i plaćanje putem mobitela u Bosni i Hercegovini. Ovakva „State of the Art“ rješenja poštujući najviše standarde i noviteti sa kojim izlazimo mogu obradovati sve naše partnere i njihove korisnike“ – riječi su Mirze Ustamujića, generalnog direktora Paytena.

Oni koji u momentu posjete festivalu ne posjeduju bilo kakvu bankovnu karticu, na blagajni festivala moći će izvršiti kupovinu specijalizirane kartice koja će biti dostupna u različitim apoenima i njom će vršiti plačanje tokom cijelog festivala. U periodu od 27. jula do 17. augusta svi putevi vodit će u Sarajevo, na prvi Sarajevo Streeat Food Festival.