Početna Izdvajamo NA DAN GRADA: “Lakonoga u čarobnoj šumi” u petak, 06. aprila u...

NA DAN GRADA: “Lakonoga u čarobnoj šumi” u petak, 06. aprila u 18 h u BKC-u

Danas je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održana press konferencija u povodu premijere nove pozorišne predstave za djecu koju će zasigurno mališani voljeti jer će uz pjesmu i pustolovinu otkriti jedan svijet koji im je tako blizu a opet tako daleko.

Djeca će dobiti svoju muzičku basnu!

Riječ je o predstavi nastaloj prema priči književnika za djecu i mlade Fahrudina Kučuka “Stonoga i prijatelji” koju je adaptirao za scenski ugođaj i režirao reditelj i glumac Riad Ljutović.
Glumački ansambl predvodi istaknuti glumac mlađe generacije Armin Omerović u ulozi Dugonje koji je do sada odigrao vrlo značajne filmske, televizijske i pozorišne role, osvojio mnoge nagrade u BiH, Regiji i inozemstvu i ponio titulu najboljeg glumca 3. Festivala dječije umjetnosti koji je prošle godine održan u Sarajevu. S njim, rame uz rame, nastupaju daroviti glumci Andrea Aković u ulozi Lakonoge i Filip Radovanović kao pauk Pepe.

Razigrani trojac u Čarobnoj šumi traga za prijateljstvom bez straha, za zajedništvom između onih koji se međusobno razlikuju, imaju druge porive i apetite, za dobrotom koja prevazilazi sve granice.
Na press konferenciji obratio se kreativni tim predstave, pored Ljutovića i Kučuka, te glumaca, za likovno rješenje se pobrinula na originalan način islikajući portrete aktera i dajući plakatu autentičnost akademska umjetnica Sanela Husić-Musabašić.

Ispred Bosanskog kulturnog centra koji je koproducent predstave govorio je Goran Rešić, dok je Kučuk istakao važnost koprodukcija, pogotovo činjenice da se javne ustanove trebaju otvoriti prema slobodnim umjetnicima, neprofitabilnim organizacijama, udruženjima kreativaca, posebno onih koji njeguju produkciju za djecu i mlade, s obzirom na oskudnu ponudu sadržaja za djecu u glavnom gradu BiH.

Ova razigrana, zabavno-poučna i interaktivna muzička basna za djecu namijenjena je uzrastu djece iznad pet godina. Urađena je u produkciji Udruženja Fani i Bosanskog kulturnog centra, a bit će poklonjena djeci Sarajeva na Dan Grada 6. aprila zahvaljujući Upravi Grada Sarajeva koja je omogućila bogatu ponudu kulturno-zabavnih programa na taj dan.

Po svoju besplatnu ulaznicu dođite u BKC i tako osigurajte mjesto za svoje dijete 6. aprila u 18 sati.
Dobro došli u Čarobnu šumu i među njene stanovnike koji su se odlučili postati najbolji prijatelji – poručili su svi akteri ove zanimljive polusatne predstave.