Jedna majka iz Šapca podelila je iskustvo alergijske reakcije svoje dece na mleveni paradajz.
Lekar je istakao da su reakcije moguće zbog aditiva i konzervansa u proizvedenom paradajzu.
Jedna Šapčanka podelila je fotografije svog deteta koje je pomodrelo nakon što je, kako tvrdi ovaj majka, pojelo dve kašike mlevenog paradajza koji je, navodi, kupila u tržnici.
Majka je istakla da dete nikada ranije nije imalo bilo kakve alergijske reakcije.
Pojelo je samo dve kašike i noćas smo završili u bolnici. Upozorenje za ostale roditelje da ne prođu kao mi. Dete je oteklo i pomodrelo, a ovo je slika posle tri injekcije i presinga – dodala je majka, a objavljeno je na Instagram stranici “Šabačke vesti”.
Pedijatar Saša Milićević je u razgovoru za Blic istakao da su ovakve alergije moguće, jer se u mlevenom paradajzu često dodaju aditivi i konzervansi da bi što duže trajao.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Alergije se mogu javiti kod dece koja su sklona alergijama, ili kod dece čiji su roditelji skloni alergijama. To su osobe koje imaju takozvanu atopijsku građu, skloni su alergijama – pojašnjava Milićević i dodaje da se mogu razviti različite alergijske reakcije.
Od onih blažih reakcija, preko pojave koprivnjače, a u neki slučajevima se može javiti i otežano disanje. Preporučio bih roditeljima da u slučajevima kada se javi alergija dete odvedu lekaru – istakao je on.
Blic