Početna Intervju Efendija Delić: Porodica je tvrđava koja se čuva i brani, a zdravu...

Efendija Delić: Porodica je tvrđava koja se čuva i brani, a zdravu porodicu ne čini velika kuća, skupocjeno auto niti položaj u društvu

U proteklom periodu svjedoci smo da je sve više ubistava i samoubistava. Stručnjaci upozoravaju da imamo problem u društvu. Samoubistva su, prema riječima struke, posljedica depresije, anksioznosti, nametnutih modela ponašanja koje mlada osoba smatra da ne može ispuniti. Ubistva su, s druge strane, također posljedice poremećaja u ponašanju i mentalnom zdravlju. No, ako znamo šta su posljedice, možemo li pronaći uzrok? Tim povodom naša ekipa razgovarala je sa efendijom Vahidom Delićem iz Gradačca koji korijen problema vidi u porodici. On nam je i govorio o značaju porodice u društvu.

“Porodica je često opisivana kao tvrđava koja se čuva i brani, jer predstavlja temelj našeg društvenog i emocionalnog života. Tvrđava je građevina ili utvrđenje izgrađeno tako da pruža zaštitu, sigurnost i taktičku prednost. Porodica je okruženje koje pruža emocionalnu podršku, sigurnost, ljubav i zajedništvo svojim članovima. Ona se oslanja na međusobno povjerenje i pouzdanost da bi održala harmoniju”, govori ef. Delić na početku razgovora.

“Odnosi unutar porodice mogu biti veoma raznoliki, ali ono što je često zajedničko svim porodicama je njihova uloga u oblikovanju ličnosti i vrijednosti pojedinaca. Porodicu niti možeš naslijediti niti kupiti prosto rečeno ona se životom gradi i izgrađuje. Zdrava porodica zahtijeva ogroman napor i veliki ulog u kome se ulažu vrijednosti sa kojim roditelji raspolažu. Kao što se tvrđava brani od potencijalnih napada, tako i porodica štiti svoje članove od negativnih spoljnih uticaja. Roditelji su često prvi koji nastoje zaštititi svoju djecu od opasnosti. Zdravu porodicu ne čini velika kuća, skupocjeno auto niti položaj u društvu”, pojašnjava ef. Vahid i dodaje:

“Uloga muškarca je da čuva, brani i hrani porodicu. On je poput zidina tvrđave koji odolijeva od napada i naleta svih opasnosti koje prijete njegovoj porodici. Snaga muškarca ne zavisi od njegove fizičke građe, novca ili položaja već od njegove hrabrosti i spremnosti da se žrtvuje za dobrobit porodice”, kaže efendija koji se osvrnuo i na ulogu žene u braku:

“Žena u porodici je poput kraljice u tvrđavi, koja u ulozi supruge i majke svojim emocijama dozira sve članove porodice ljubavlju, pažnjom i nježnošću. Uloga majke u porodici je nezamjenjiva jer majke često igraju ključnu ulogu u stvaranju tople atmosfere u kući, stvarajući okruženje u kojem se članovi porodice osjećaju sigurno i voljeno.

Nema tog profita niti karijere koja može zamijeniti sigurnost i toplinu porodičnog doma. Nema tog nakita niti blistavije medalje od odgovornog i uspješnog očinstva i majčinstva.
Sačuvati porodicu danas je veliko umijeće jer je porodica izložena mnogim izazovima i kušnjama. Iskustvo nas uči, da se svim trajnim životnim vrijednostima prvo naučimo u svojim porodicama, pa tek onda u školama i na fakultetima. Poštovanje koje danas pokazujemo prema starijima, prvo smo naučili u svojoj kući poštujući roditelje.

Moralne vrline poput solidarnosti i darežljivosti bez kojih ne može opstojati ni jedno društvo, također, nosimo iz svojih porodica. Roditelji su nas prvi naučili da je lijepo i pohvalno dijeliti dobro sa braćom i sestrama, a da je ružno i sebično željeti uspjeh i dobro samo sebi.

Svaka negativna posljedica koja se manifestira u društvu ima svoj dublji, prikriveni uzrok. Što duže zatvaramo oči nad uzrocima naših nedostataka, negativne posljedice će biti veće i teže. Što duže budemo upirali prstom u drugoga, tražeći u njemu krivicu za neuspjeh, sve ćemo biti udaljeniji od rješenja problema koji nas muče. Nijedna društvena institucija neće nadoknaditi i ispraviti ono što prethodno nije učinila porodica”, rekao je na kraju efendija iz Gradačca.