Početna Vijesti Zelenskij UN-u: Svi žele mir osim jedne članice UN-a. Ona mora biti...

Zelenskij UN-u: Svi žele mir osim jedne članice UN-a. Ona mora biti kažnjena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se video porukom obratio Općoj skupštini UN-a, koja se održava u New Yorku.

“Ukrajina želi mir. Europa želi mir. Svijet želi mir. Vidjeli smo ko je jedini ko želi rat. Samo jedna članica UN-a od svih je sretna zadovoljna ovim ratom”, rekao je Zelenskij, pa dodao kako su “sankcije protiv agresora su dio mirovne formule”.

Zelenskij je pred UN-om pozvao svijet na “kažnjavanje zbog zločina agresije i zbog kršenja teritorijalnog integriteta”, pa dodao: “Ta kazna mora ostati na snazi sve dok se međunarodno priznate granice ne vrate u prvobitno stanje”.

Ukrajinski predsjednik je u sklopu svojih poziva na kažnjavanje Rusije rekao da to uključuje i zabranu glasanja Rusiji u međunarodnim tijelima te korištenja svog prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a. “Sve dok agresor sudjeluje u tijelima međunarodnih organizacija koje donose odluke, on mora biti izoliran od njih”, rekao je Zelenskij.

“Pogledajte samo koliko je elemenata globalne sigurnosti Rusija ugrozila ovim ratom: Sigurnost plovidbe, sigurnost opskrbe hranom, nuklearnu sigurnost i sigurnost od oružja masovnog uništenja”, rekao je Zelenskij, dodajući da su uoči održavanja sjednice Opće skupštine UN-a ruske rakete eksplodirale kod ukrajinske nuklearke na jugu.

“Eksplozija je zatresla zgradu elektrane, prozori su popucali, zidovi su oštećeni. Rakete su eksplodirale samo 300 metara od zidova reaktora”, rekao je, dodajući kako “rusko ciljanje ukrajinskih nuklearki ugrožava cijeli svijet”.

“Ruska radijacijska ucjena trebala bi zabrinuti svakog od vas jer nećete otkriti cjepivo protiv radijacijske bolesti”, rekao je Zelenskij svjetskim liderima.

Zelenskij je rekao kako vjeruje da Ukrajina može nastaviti s oslobađanjem okupiranih teritorija.

“Možemo vratiti ukrajinsku zastavu na cijeli naš teritorij. Možemo to učiniti silom, ali za to trebamo vremena”, rekao je Zelenskij, pa dodao: “Kako možemo dozvoliti ruskoj vojsci da bude na ukrajinskom teritoriju ako znamo da masovno ubijaju ljude? Ne možemo”.

“Ovo je rat za život. Svijet mora zaštititi život”, rekao je Zelenskij i pozvao na osnivanje specijalnog međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini.

“Mi nismo pokrenuli ovaj rat. Održali smo 88 razgovora u različitim formatima kako bismo spriječili izbijanje rata”, rekao je Zelenskij, dodajući kako je ruska agresija započela 2014. upadima na ukrajinski teritorij te kulminirala “totalnom invazijom” prije sedam mjeseci.

“Nismo imali izbora nego braniti se”, rekao je Zelenskij te pozvao svijet da kazni Rusiju.

“Rusija bi trebala platiti za ovaj rat svojom imovinom”, rekao je Zelenskij, dodajući da bi udar na ruske prihode imati “značajan učinak na ruske čelnike koji drže do novca više nego ičeg drugog”.

“Naša formula za mir je univerzalna te ujedinjuje sjever i jug svijeta. Ona potiče da se čuje glas onih koji se i dalje ne čuju. Neutralnost nije u našoj formuli”, rekao je Zelenskij.

“Spremni smo za mir, ali za istinski i pošteni mir”, zaključio je Zelenskij. prenosi novi.ba