Početna Vijesti Novosti Ha-ha-ha, treba da se odmah ub.ješ: Ovo su sramne poruke poslije kojih...

Ha-ha-ha, treba da se odmah ub.ješ: Ovo su sramne poruke poslije kojih je mladić (22) iz Laktaša u očaju digao ruku na sebe!

Dok zgrožena javnost u Srbiji i Republici Srpskoj traži donošenje posebnog zakona o digitalnom nasilju, isplivale su jezive poruke s društvenih mreža koje su, po svemu sudeći, otjerale u smrt mladića (22) koji se prije sedam dana ubio u Laktašima.

Komentar “Ha- ha-ha, treba da se odmah ub.ješ”, samo je jedan od mnogih, okačenih ispod sramnog videa kojim se radnik pumpe sprda s mladićem dok popunjava upitnik za prijem na posao na toj pumpi.

Kada je radnik objavio snimak na Tik-toku, stotinjak hejtera odmah je počelo da objavljuje jezive komentare ispod snimka, da ismijava i ponižava mladića: “Al’ su te zaj..ali”, “Sad poslije ovog samo da se ub.ješ”, “Koji si ti kreten”, “Što nisi napisao da jedeš i jagnjetinu”, “Evo, ja ću ti kupiti ćebe za spavanje”, piše Republika.

 

Jučer je tužilaštvo u Banjaluci iznijelo skandalozan podatak da su od policije dobili izvještaj po kome je u ovom slučaju “riječ o šali”. Inače, radnik pumpe je mladiću postavljao sljedeća pitanja:

– Moraš pisati koji si pol, jesi li muški ili ženski? Moraš napisati gdje si radio?Moraš još napisati jesi li spavao noću na poslu. Napiši da si pola spavao pola nisi. Piši radio sam noćnu pola spavao pola nisam. Napiši jesi li se pokrivao, da donesu ćebe. Imamo mi po ćebe, ko radi ima ćebe. Jesi se pokrivao po zimi? Napiši ne treba ćebe. To je upitnik naš. Napiši da li jedeš ćevape sa duplom lepinjom ili sa jednom lepinjom. Ako ćevape ne jedeš onda ovdje ne možeš raditi. Ovdje se samo jedu ćevapi. Ja 20 godina jedem ćevape. Ako ne jedeš ćevape onda ostaješ bez hrane – stoji u jednoj objavi na fejsbuku.

Nakon prijave za posao mladić mu je platio 30 maraka za gorivo i otišao sa pumpe.

Pokrenuta je i inicijativa za usvajanje Mladenovog zakona, koji bi prepoznao digitalno nasilje kao krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

O tome koliko je sajber-nasilje rasprostranjeno i opasno govori i podatak Nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje djecu da postoji čak devet vrsta sajber-nasilja!

ekskluziva.ba