Početna Vijesti Dr. Pešto se kandidovao na Izborima: Nemam se koga bojati jer nemam...

Dr. Pešto se kandidovao na Izborima: Nemam se koga bojati jer nemam oraha u džepu! Nisam nikad bio osuđen, čak ni na sudu nikad nisam bio

Jedanaest dana ostalo je do Općih izbora u BiH, a na listama su se pojavili kandidati sa različitim ciljevima. Jedan od onih koji ima jasnu viziju kako poboljšati zdravstvo jer je i sam dio njega oko 30 godina je doktor Senad Pešto sa kojim smo razgovarali u njegovoj privatnoj ordinaciji “Dr. Pešto“ na Ilidži. On se ove godine nalazi na listi kandidata Saveza za bolju budućnost BiH. Odmah na početku nam objašnjava da bi se, ako uđe u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, prvenstveno borio da se vrati dostojanstvo pacijentu:

„Meni je zdravstvo primarno. Pacijent mi je najpreči. Poslije svega je najbitnije da se dostojanstvo vrati pacijentu jer pacijent više nema nikakvo dostojanstvo. Pođem od sebe, da legnem u bolnicu… Vjerujte, ono što su moji prijatelji i pacijenti pretrpjeli, niko se ne bi dobro proveo da se tako ponaša prema meni. Takve ružne stvari… Da nisu imali, ono što se kaže, da im neko doda vode. Nije pacijent tu zbog njih nego je medicinsko osoblje zbog pacijenata. A dobre su plate u medicinskim ustanovama, možda i veće nego što trebaju. Oni dobiju platu zagarantovanu, a ja ovdje radim da bi zaradio“, ističe jedan od najboljih dijagnostičara u BiH.

Dr. Pešto je po struci doktor medicinskih nauka. Od 1992-1995. bio je na pozicijama načelnika saniteta 2. brdske brigade, načelnik saniteta 1. divizije, te načelnik saniteta 1. korpusa Armije RBiH. Po završetku rata radio je na KCUS-u kao šef Ambulantno polikliničkog odjela KUM-a. Ističe da je tad bilo puno bolje nego sad:

„Kad sam ja na KCUS-u bio gledali smo pacijenta, uputnica me nije interesovala. Nije mogla uputnica biti uslov za pregled. Ne. Pacijent je primarna briga medicinskog osoblja u toku dežure. I nikad se nije smjelo desiti da se pacijent vrati bez uputnice. Nikad. Imao uputnicu ili nemao. Uglavnom su dolazili bez uputnice i neka su”.

Ne zanimaju ga nikakve pozicije, već isključivo rad na stvaranju države jednakih prava prije svega u zdravstvu, obaveza i mogućnosti za sve, a ne samo za neke. Posebno je ogorčen pristupom pacijentima zaraženim koronom:

„Uskratiti posjetu pacijentima, to nije humano. Mora nekakav red biti. Zna se koliko po normi jedna sestra može pokriti pacijenata. Potom, kažu da ne može pacijent doći ako nema uputnice. Pacijenta gore zatvore, uzmu mu mobitel, pa gdje to ima… Ja ovdje nikad nisam zabranio da se koristi mobitel jer se ne bojim greške. Evo ovdje kod mene mogu svi koristiti mobitel. Zabrana mobitela i korištenje mobitela su tamo gdje se mogu otkriti nepravilnosti u radu. Ne može me niko ubijediit da se mobitel ne može koristiti bilo gdje, osim u avionu. Pa evo i ako je korona u pitanju. Porodica mora imati informacije pacijentu. Nađi način da ali mora se pacijent pustiti da vidi svog npr. umirujućeg oca. Mora se omogućiti zdravstvena pomoć bilo kome. Ko god se javi ljekaru, on se mora primiti. Ja dok sam radio meni se odbijalo 1000 KM za socijalno i 1000 KM za penziono, znači 2000 KM mjesečno. Za 30 godina to je, znači, 360 000 KM. Toliko mi je odbijeno. Da sam toliko ostavio u npr. austriijskoj banci mogao bih od toga da živim i da imam kapital. Ovdje kome sam dao? I da očekujem da mi se plata poveća 50 %? Kako će mi se povećati kad sam ja privatni sektor, sam sebi zarađujem. Može se nagraditi onaj ko ne radi, ko ne primi pacijenta, vraćaju pacijenta, automatski manje pišu lijekove. Štedi se na pacijentu. Najjeftiniji lijekovi se daju pacijentu. Pacijenti plaćaju najskuplje lijekove. Što ti najskuplji lijekovi nisu na listi? Ima toliko toga što se treba promijeniti. Da za ovih 30 godina nisam upućen u tu prolematiku ne bih ni pričao, ali ja znam od nekad davno kako je bilo pa do sad. Kompletno zdravstvo u Sarajevu je uništeno. Suvišno je o bilo kome pričati, znamo mi to svi. Valja kod privatnika, ali kod privatnika treba platiti. Što neko treba da platiti kod mene, kad odvoji 1000 KM za zdravstvo, oni treba da ga prime u bolnici jer dobije 4 ili 5 000 KM platu, doktor dobije toliku platu, tehničar dobije 1500 KM platu. Dobije, znači, lijepu lovu. Naravno, nisu svi doktori isti, ali se stvari prema pacijentima moraju promijeniti jer oni ne izdržavaju mene nego aparat zdravstveni koji je na državnim jaslama“.

Ovaj priznati sarajevski doktor govori da je „preko 30 godina na prvoj liniji“ i da zbog toga tačno zna gdje su nelogičnosti i šta ne valja. Časno i pošteno je radio svih godina, pa se nema čega bojati:

„Nemam kome šutiti, nemam oraha u džepu, nisam nikad bio osuđen, nisam nikad bio na sudu, jesam jedino kao sudski vještak (smijeh op.a). Nemam čak nijedne saobraćajne kazne. Prema tome, nemam se čega bojati. Ovo stanje u zdravstvu se mora promijeniti. Preko glave mi je ovog javašluka u zdravstvu”, završava razgovor Dr. Pešto koji je na SBB-ovoj listi na broju 6, za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, za kojeg građani Sarajeva mogu glasati iz općina Stari Grad, Centar, Vogošća i Ilijaš.

Senzacija.ba