Početna Vijesti Novosti Poslušajte savjete dermatologa prije nego što se izlažete suncu: Mažite se kremom

Poslušajte savjete dermatologa prije nego što se izlažete suncu: Mažite se kremom

Naročito važno je voditi računa o mlađoj populaciji, odnosno djeci i uopće ih ne izvoditi kada su UV zrake najjače, rekla je Jovović

Dolazak ljeta i izlaganje suncu može donijeti mnoge posljedice po zdravlje, međutim, jako je važno posluštati savjete stručnjaka.

Veoma je važno zaštiti se kremom, oblačiti laganu odjeću, ali i nositi kačket ili šešir.

Kako je za portal „Avaza“ kazala dermatolog Tamara Jovović da s obzirom da dolaze vrući dani, ono što je vrlo važno je izbjegavati sunce u najjačem terminu između 10 i 16 sati.

Mazati kožu

– Vrlo je važno nositi šešire sa širim oblikom, sunčane naočale, kontinuirano kožu kompletnog tijela, bez obzira bile pokrivene ili ne, mazati SPF faktorom 50. Naročito važno je voditi računa o mlađoj populaciji, odnosno djeci i uopće ih ne izvoditi kada su UV zrake najjače. Također, za djecu od šest ,mjeseci pa nadalje mogu koristiti zaštitne kreme za sunčanje, najugroženija mjesta, kao što su obrazi ramena, to se odnosi i na plažu. Također je važno izbjegavati visoke temperature i zatvorene prostore zagušljive, kako ne bi došlo do toplotnog udara, kao i različit kožni manifestacija – rekla je Jovović.

Dodala je da što se ovog perioda tiče, alergije su blaže, ali postoje alergije na sunce. Ističe da ukoliko osoba već ima alergije na sunce, potrebno je koristiti antihistaminike, uz nadzor dermatologa, prije odlaska na more, prije boravka na moru. Savjetuje da se koriste zaštitne kreme koje su predviđene za osobe koje imaju alergije na sunce.

Na pitanje na koji način sunce utiče na našu kožu, kazala je da sunce djeluje pozitivno, u smislu provokacije vitamina D3 te isto tako snabdijeva stvaranje dodatnog pigemnta koji u našem pogledu može da se doživi i estetski, ali djelovanjem jakih UV B zraka, koje su najčešće tokom ljeta i tokom podnevlja, može doći do maligne transformacije nastanka malignog melanoma.

Sunčanje u solarijumu

– S druge strane, UV A zrake koje su kontinuirane jačine tokom cijele godine, tokom cijelog dana, neovisno od toga da li se radi o oblačnom ili vedrom danu dovode do oštećenja kože koje se kasnije referkutira u vidu fotostarenja, do stvaranja kenteroza u vidu sinocelularnog i blagocelularnog karcinoma te keratoza koje su sve kanceroze. U svakom slučaju sunce blagotvorno djeluje, ali u nekoj urednoj, normalnoj mjeri da se izlažemo u periodu kada su sunčeve zrake blagotvorne, a nemaju taj negativni aeroefekat. Naravno da osobe koje u svojoj porodici imaju pozitivnu anamnezu na maligni melanom ili drugi karcinom na koži ili su svijetle puti, trebaju se dodatno čuvati i što manje izlagati sunčevom djelovanju.

Za sunčanje u solarijumu istakla je da se zna da te zrake koje se nalaze u solarijumu su mnogo jače čak od najjačeg podnevnog sunca i iz tog razloga sunčanje u solarijumu se ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina.

– Sunčanje u solarijumu može izazvati trajna oštećenja. Ako ga osobe već koriste, vrlo je važno da ga koriste u provjerenim salonima, da se ne izlažu duže od pet ili deset minuta i da to bude zaista povremeno, a nikako kontinuirano i svakodnevno. Definitivni stav Evropske američke akademije dermatovenerologa da se izlaganje movom zračenju trebaizbjegavati što je moguće više, jer je dokazana poveznica između kontinuiranog izlaganja, odnosno sunčanja u solarijumu i nastanka maligniteta kože – rekla je ona.

Mladeži na tijelu

Dodala je da ukoliko osoba ima mladeže na tijelu, rekla je da je najveća zabluda da melanom nastaje iz mladeža.

– U 70 posto slučajeva melanom nastaje na nepromijenjenoj koži. Tako da u principu potrebno je kompletnu kožu štiti, jer su veće šanse da melanom nastaje na koži gdje niste imali ništa. Što se tiče mladeža, sam posjeduje svoj pigment koji se štiti. Nije ga potrebno dodatno štiti, nego kompletnu kožu. Tako da kontekst prekrivanja mladeža, kontekst mazanja samo mladeža kremom apsolutno nije medicinski dokazan. Tako da je potrebno cijelu kožu mazati zbog mogućeg rizika od nastanka maligniteta – zaključila je Tamara Jovović za portal „Avaza“.