Početna Vijesti Voli Thompsona, a ni ustaški i fašistički pozdravi mu nisu mrski: Tvrdi...

Voli Thompsona, a ni ustaški i fašistički pozdravi mu nisu mrski: Tvrdi da nije pobjegao iz Bosne i Hercegovine da bi bio ubijen zajedno sa porodicom

Hrvatski reprezentativci spektakularno su dočekani u Zagrebu prije dva dana pred gotovo 100 hiljada ljudi nakon osvajanja bronze na Svjetskom prvenstvu u Kataru.
Nakon toga igrači su se zaputili na razne lokacije, a Dejan Lovren i Marcelo Brozović završili su u Velikoj Gorici u kafiću Epic Brozo Marcela Brozovića.

Tamo je nastala velika fešta, a u jednom trenutku neki su skinuli i majice. Poseban delirij u Brozovićem kafiću nastao je kada je bend zapjevao Čavoglave i Kninsku kraljicu od Marka Perkovića Thompsona. Video je uživo emitiran na Facebooku kafića Epic Brozo. U jednom trenutku Lovren i Brozović su uzvikivali “Za dom spremni”.

“Za dom spremni”, skraćeno „ZDS“, pozdrav je koji je nastao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njime su se služili pretežno pripadnici ustaškog pokreta, a bio je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu “Sieg Heil”.

Pojavio se i novi snimak

Sada internetom kruži novi snimak nacionalističkog orgijanja čovjeka, jednog od rijetkih evropskih fudbalera koji je ostao uz Putina nakon njegovog krvavog pohoda na Ukrajinu.

“Zbog Anice i bokala vina. Zapalit ću Krajinu do Knina. Zapalit ću dva, tri srpska štaba, da ja nisam dolazio džaba”, pjevali su Lovren i Brozović.

Oglasio se Lovren

Lovren se nakon svega oglasio na jednoj Instagram stranici sa komentarom: “Šaka bijednih jadnih i ljubomornih ljudi, mrze sve što je hrvatsko. Ustvari, mrze sebe prvo. Njima se zgadilo sinoć kad sam zapjevao pred cijelom Hrvatskom ‘Lijepa li si’ “Nije mi jasno kako rade u Hrvatskoj?”.

Lovren ni tokom samog dočeka nije odolio da ne isprovocira, te je pred gomilom okupljenih zapjevao “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona.

“Dobra večer, Hrvatska. Ponavljam Brozovićeve riječi, j***** kolko nas ima. Molio bih vas onu pjesmu koju smo otpjevali prije četiri i pol godine, mislim da ćete se sjećati”, rekao je Lovren i poveo Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, nakon čega je publika nastavila pjevati s fudbalerom.

“Da sam ostao u BiH, vjerovatno bih bio ubijen”

Podsjećamo, Lovren je rođen u Zenici, a odrastao je u Kraljevoj Sutjesci. Početkom rata otišao je u Njemačku, a ranije je za engleske medije rekao da bi on i njegova porodica vjerovatno bili mrtvi da su ostali u BiH.

“Bio sam sa majkom kada sam čuo zvuk sirena. Bilo je strašno. Uzela me je u naručje, a onda smo sišli u podrum. Moja majka je plakala, a sve što smo mogli uraditi jeste da se krijemo. Ovo je nešto što nikada ne mogu zaboraviti. Nakon toga, sjeli smo u malo auto. Yugo, a moj ujak nas je odveo u Njemačku. Tako sam postao izbjeglica”, rekao je britanskim medijima 2016. godine.

Isticao je da je to bila velika odluka za njegove roditelje, jer su u Njemačku otišli bez ičega, osim odjeće koju su imali na sebi.

“Moj otac je ostao u BiH još nekoliko sedmica. Nisam siguran – ali morao se valjda pobrinuti za nekoliko stvari prije nego nam se pridruži. Mislim da je prodavao kuću, kako bi mogli živjeti od nečega”, kazao je Lovren.

“Bio sam dijete, nisam znao ništa, ali sam znao da idemo negdje gdje ćemo biti sigurniji. Bilo mi je sedam ili osam godina kada sam shvatio da su moji roditelji došli u Njemačku”, riječi su rođenog Zeničanina.

Lovrenovo preseljenje iz Zenice, gdje je rođen u Njemačku desilo se u jeku rata i ratnih stradanja tokom najtežih godina u BiH devedesetih.

source.ba