Početna Sport Prije podizanja pehara: Mesija je katarski emir ogrnuo u crni plašt, evo...

Prije podizanja pehara: Mesija je katarski emir ogrnuo u crni plašt, evo o čemu se radi

Lionel Mesi (Messi) i Argentina osvojili su dugo iščekivani trofej svjetskog prvaka. Argentinci su nakon drame koja je zaključena penal-serijom trijumfovali protiv Francuske (4:3) i osvojili popularnu “Boginju”.

POVEZAN VIDEO:

Jedini je to trofej koji je nedostajao u Mesijevoj fenomenalnoj karijeri, a sa “Boginjom” je kompletirao svoju nevjerovatnu kolekciju titula.

Mesi je dobio i nagradu za najboljeg igrača turnira. Kada je prolazio, poljubio je trofej i jedva čekao da ga podigne u zrak i zvanično učini Argentince prvacima svijeta.

Kada je došlo vrijeme da Mesi dobije u ruku “Boginju”, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani ga je ogrnuo u crni plašt. Mesi je bio u čudu zbog tog poteza Al Thanija, jer nije znao za ovaj dio ceremonije.

I fanovi nisu znali o čemu je riječ. Naime, radi se o tradicionalnom arapskom ogrtaču “Bishtu”, koji se nosi zbog prestiža u posebnim prilikama poput muslimanskih praznika, vjenčanja i festivala.

Ova statusna odjeća je povezana s kraljevskom osobom, kao i istaknutim ljudima u vjerskom značaju. Organizatori Mundijala su željeli poslati sliku najboljeg igrača Svjetskog prvenstva ogrnutim u tradicionalnom arapskom ogrtaču.

 

Soccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Final – Argentina v France – Lusail Stadium, Lusail, Qatar – December 18, 2022 Argentina’s Lionel Messi celebrates scoring their first goal with teammates REUTERS/Carl Recine

Izvor: Avaz