Početna Vijesti Radnici na protestima ispred Vlade KS: Želimo 1080 KM, imamo 1080 razloga...

Radnici na protestima ispred Vlade KS: Želimo 1080 KM, imamo 1080 razloga za to

Ispred zgrade Vlade KS u toku su protesti radnika iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva. Traže povećanje plate, ali i isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM, za što je premijer Edin Forto rekao da nema novca.

Forto se htio obratiti i radnicima, ali nisu dozvolili. Jedan od učesnika protesta je nasrnuo fizički na Edina Fortu pa je intervenisala i policija.

“Nama ne treba premijer, nama trebaju pare i plate. Ovdje su radnici koji svaki dan idu na posao i pokušavaju od svog rada da žive oni i njihove porodice. Želimo dostojanstvene plate. Uzimaju pare, prave vlasti, dogovaraju koalicije. Smaraju nas svakog dana o koalicijama. Nas ne interesuju koalicije, nas ne interesuje šta oni misle jedni o drugima. Nas interesuje ono od čega žive radnici i njihove porodice. Želimo 1080 KM, imamo 1080 razloga za to”, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Istakao je kako nisu održali ranije proteste jer su htjeli Vladi KS dati priliku za pregovaračkim stolom, ali kada su vidjeli da ne odgovaraju na njihove urgencije, molbe i zahtjeve, ne odgovaraju, odlučili su se na ovaj potez.

“Radnici u socijalnoj zaštiti su i sami dovedeni u stanje socijalne potrebe”,”Tražimo dostojanstvene plaće”, “Dosta smo vas čekali, dosta smo tolerisali, tražimo povećanje osnovice!” – samo su neke od poruka koje su radnici uputili Vladi Kantona Sarajevo.

Forto je rekao medijima kako Vlada KS, u ovom trenutku, nije u mogućnosti da isplati jednokratne naknade.

N1