Početna Intervju Advokat porodice Gadžun za N1: Može li se u Evropi nešto ovako...

Advokat porodice Gadžun za N1: Može li se u Evropi nešto ovako desiti?

reklama

Bliži se punih mjesec dana od tragične smrti dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula nakon rutunske operacije očnog kapka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Njeni roditelji Amila i Muris u vječnoj boli do kraja života, nakon otpusnog pisma s KCUS-a gdje je Džena završila već u komi, nakon zastoja srca i reanimacije tokom operacije još su više očajni. Očekuju pravdu i krivicu onoga ko je odgovoran. No, njihov iskaz u policiji bio je posljednji u ovom pravnom slučaju, do sada.

Jedan od najboljih advokata krivičara, Almin Dautbegović, pristao je pro bono preuzeti ovaj slučaj. Branilac je oštećenih roditelja. Prvi svoj intervju daje za N1.

N1: U kojoj je uopšte fazi postupak nakon smrti male Džene Gadžun, nakon iskaza u policiji roditelja i otpusnog pisma, čini da je kako je sve stalo ?

Dautbegović: Predmet je u fazi istrage koju vode dvije tužiteljice. Trenutno se čeka na rezultate obdukcije. Ne mogu ovog momenta procijeniti da li je ovo korektno vrijeme koliko se čeka nalaz obdukcije, ali u svakoj varijanti neophodno je sačekati nalaz koji bi morao dati odgovor na pitanje ‘zašto’?

N1: Šta potom?

Dautbegović : To će mi omogućiti dalji pravac djelovanja- podnošenje krivčnih prijava protiv odgovornih, mada vjerujem da će tužilaštvo to uraditi ex oficio ( po službenoj dužnost, op.a.). Osim toga podnijećemo parnične tužbe za naknadu svih vidova štete koje mogu proisteći iz ovakvog slučaja.

N1: Koliko je po Vama , s obzirom na Vaša dugogodišnje iskustvo u krivičnim procesima ovo kompleksan predmet ?

Dautbegović : Morate znati da ovaj predmet ima granice koje su uokvirene u sam predmet, a sve ostalo što prevazilazi sam predmet je neka druga priča. Ona se svodi na uređenje zdravstva, posebno u oblasti ‘privatluka’. Postoje već nove inicijative za proteste.

N1: Pročitali ste izvještaj zdravstvene inspekcije koji ukazuje na brojna drastična kršenja zakona u privatnim ordinacijama, koje su uključene u slučaj. Kako taj izvještaj komentarišete i koliko je on bitan Vama kao advokatu roditelja, oštećene strane ?

Dautbegović : Ako već pravimo paralele sa zapadnim razvijenim, politički uređenijim državama i kažemo često pravosuđe je ovako ili onako, policija, poreski sistem… pitanje koje se nameće u vezi ovog slučaja i šire glasi – kakav je sistem zdravstva i privatnih zdrastvenih ustanova u Evropi ? Može li se tamo nešto ovakvo desiti ? Kako su pravno oblikovane zdrastvene ustanove u Evropi ?

N1: Ova tragična smrt malene Džene pogodila je javnost u BiH – imate li Vi sada reakcija na sporost kompletnog pravnog procesa?

Dautbegović : Ovaj slučaj je pobudio veliko zanimanje kod građana, koji se javljaju putem društvenih mreža, što roditeljima, što meni – bilo da su i sami imali sličnih problema sa uslugama u zdravstvu ili da dijele osjećaje sa ožalošćenom porodicom. Nameće se zaključak da se ne samo odgovorni kazne već i da se ova situacija iskoristi za promjene zakonskih propisa koji uređuju privatnu praksu u zdravstvu.

N1: Imamo saznanja o organizaciji protesta ?

Dautbegović : Inicijative za proteste već imamo, iste sam na neki način usporio do trenutka kad doznamo u kom pravcu treba usmjeriti svu tu nagomilanu energiju i nezadovoljstvo građana prema ovakvom zdravstvu.

Podsjetimo, dvogodišnjoj Dženi Gadžun, potvrdilo je to naknadno otpusno pismo, je u toku same rutinske oftalmološke operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa dogodio zastoj srca, reanimacija i Džena je pala u komu. Na KCUS su, navodi se u otpusnom pismu, dijagnosticirali „znake edema mozga i znakove svježe ishemije“ što je moglo biti, potvrđeno nam je, uzrokovano zastojem srca i reanimacijom, a specijalista je prilikom procjene „kliničkog statusa i moždane aktivnosti“ ustanovio „moždanu komu“. Bitku za život je izgubila.

n1info.com

reklama

2 KOMENTARI

  1. Hey – I’m working with a company that is looking for sites that have content relating to sleeping/sleep aids and I came across yours.

    Any chance you’d be open to hearing about a way you could link to a merchant and make money in the case someone clicks on the link and purchases something?

    Just wanted to see if it’s something you’d be interested in hearing about! If not, I hope you have a great day!

  2. zdravo prijatelju moje ime je Isabella Ethan, ja i moj muž smo u braku već 10 godina i živjeli smo u miru do jednog vjernog dana, došao je kući jako ljut, pokušala sam saznati što se događa onda je povisio ton mene i počni se svađati sa mnom, pokušala sam sve što sam mogla da ga smirim ali on je bio ljut na mene bez razloga, i rekao je da će se razvesti od mene, molila sam ga da mi kaže što se događa, sve što je mogao Reci da je bio umoran od mene da trebam živjeti u njegovoj kući da me više ne želi u svom životu, plakala sam cijelu noć, onda želim u kuću svojih prijatelja da ostanem tamo s njom, i rekla sam joj što se dogodilo i ona upoznaj me s dr. alabom koja je pomogla drugim ženama u istoj situaciji i ispalo je dobro, prije svega nikad ne vjerujem, ali samo sam rekla da trebam probati jer ja stvarno jako volim svog muža, pa sam ga kontaktirao i on mi je rekao što da radim i ja sam to učinio, i poslao je snažnu molitvu koju sam morala izgovoriti usred le od noći dok je bacio ljubavnu čaroliju. Bilo je to čudo 48 sati kasnije, moj jedini muž me nazvao i rekao mi da mu je žao što me želi natrag, bila sam tako sretna jer mi je dr. Alaba pomogao i dala sam sebi obećanje da ću baciti ovo svjedočanstvo širom svijeta kako bi ga drugi mogli vidjeti i kontaktirati, ako trebate pomoć možete ga kontaktirati putem njegove gmail adrese dralaba3000@gmail.com ili ga možete kontaktirati putem whatsappa/vibera na ovaj broj +1(425) 477-2744, on je pomoćnik kojeg je Bog poslao da vrati izgubljene ljubavnike i donese vam radost

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime