Početna Senzacija INFO Novosti Potvrđeno: Slučaj Edina Vranja ustupa se pravosudnim organima BiH: O čemu je...

Potvrđeno: Slučaj Edina Vranja ustupa se pravosudnim organima BiH: O čemu je Gordana Tadić razgovarala u Beogradu?

reklama

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije održan je sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić sa suradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ.


Na temelju propisa kojima se regulira regionalna suradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se žurno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u suradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.


Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne suradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužiteljstva skupa pregledati sve predmete i razmijeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti riješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu suradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. rujna/septembra 2021. godine – navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

(DEPO PORTAL/ad)

reklama

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime