Početna Senzacija INFO Novosti U BiH rekordna 434 nova slučaja zaraze, preminulo 11 osoba!

U BiH rekordna 434 nova slučaja zaraze, preminulo 11 osoba!

reklama

Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavilo se 3.511 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj pozitivan na virus korona

U BiH su u zadnja 24 sata registrovana 434 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je 11 osoba preminulo.

U Federaciji BiH (FBiH) preminulo je još šest lica oboljelih od kovida 19, a u posljednja 24 sata testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na virus korona, podaci su federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Pet osoba je preminulo, a nakon testiranih 549 uzoraka potvrđene su 123 novozaražene osobe od koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj – potvrdili su predstavnici entitetskog Institita za javno zdravstvo.

Federacija BiH

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji je do sada testirano 87.108 uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 6.851 lica.

Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavilo se 3.511 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj pozitivan na virus korona.

U FBiH potvrđeno je 159 smrtnih ishoda zbog virusa korona, što je za šest više u odnosu na jučerašnje podatke. Među preminulima su 103 lica muškog i 56 ženskog pola.

U RS-u 123 nova slučaja zaraze i pet umrlih

Od posljedica koronavirusa preminula je jedna starija žena iz Banje Luke, te četvorica starijih muškaraca, po jedan iz Banje Luke i Trebinja i dvojica iz Pala.

– Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija – rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare i ponovo pozvao građane da se prodržavaju propisanih mjera zaštite od infekcije Covid-19.

Najavio je i da će od naredne sedmice Institut raditi komercijalno testiranje vezano za turističke odlaske građana RS u druge zemlje, a cijena će biti 200 KM.

Zeljković kaže da će, u skladu s novim smjernicama Svjetske zadravstvene organizacije, osobe kod kojih se nakon prvog testiranja potvrdi virus korona provesti u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti vršeno retestiranje i osoba će se smatrati izliječenom od virusa korona.

Međutim, sve će, kaže, zavisiti od kliničke slike svake osobe.

Do sada je u tom bh.entitetu virus korona potvrđen kod ukupno 4.842 osobe.

Epidemiologinja u Institutu Јеlа Аćimоvić je upozorila da je trenutno u UKC-u Banja Luka hospitalizirano 70 oboljelih, a 13 je životno ugroženo i priključeni su na respirator.

Brčko distrikt

Registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona u Brčkom i to jedni muško lice 1974. godište i jedno žensko lice 1957. godište.

fokus.ba

reklama

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime