Početna Senzacija INFO Novosti ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU ASIMPTOMATSKIH NOSIOCA KOVIDA-19 i rezultati nisu za...

ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU ASIMPTOMATSKIH NOSIOCA KOVIDA-19 i rezultati nisu za šalu: Kod preko 50 ODSTO javlja se OVA NEPRAVILNOST U ORGANIZMU

Kada ljudi dobiju pozitivan test na Kovid-19, ali ne razviju kašalj, visoku temperaturu ili druge uobičajene simptome virusa, njihove slučajeve nazivamo “asimptomatskim”. Ponekad ljude bez simptome nazivamo i “tihim nosiocima”, jer nesvjesno mogu da zaraze druge, a to je veliki faktor u širenju pandemije.

Ali kako nova istraživanja pokazuju to što neko nema simptome, ne znači nužno da će proći bez komplikacija koje Kovid-19 izaziva. Naime, asimptomatski nosioci suočavaju se sa skrivenim opasnostima za zdravlje, piše “Women’s Health Network”.

Jedna nova studija pratila je grupu od 37 asimptomatskih pacijenata u Kini. Ispitanici, dakle, nisu pokazival spoljne manifestacije virusa, ali istraživači su željeli da znaju kakve bi promene mogle da se dese unutar njihovih tijela. Za otkrivanje su koristili CT skener.

Ono što su videjli bilo je zapanjujuće – 57 odsto njih imalo je senke na plućima i takozvano “mliječno staklo”, a i jedno i drugo ukazuje na upalu ili oštećenje pluća. Ovo je primjera radi karakteristično i za teže slučajeve korona virusa.

Druga studija istraživača sa Insitituta Scripps Research u Kaliforniji dobila je slične rezultate. Fokusirali su se na grupu asimptomatskih slučajeva koji su se zatekli na kruzeru “Diamond Princess” ovog proleća. U toj grupi 54 odsto asimptomatskih pacijenata pokazalo je subkliničke abnormalnosti pluća.

Kineski istraživači smatraju da ove promjene na plućima mogu da budu privremene i da nestaju kada virus krene dalje. Studija iz Kalifornije pozvala je na dalje praćenje kako bi se razumjeli dugoročni efekti na respiratorno zdravlje i zdravlje pluća.

Sve više studija ukazuje da su “tihi prenosioci ” veća opasnost za druge nego što je to iko očekivao, na prvom mjestu jer imaju više prostora da ga rašire dalje.

.

HABER.BA

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime