Početna Senzacija INFO Novosti KORONA VIRUS U BIH: U KCUS-u testirano 766 uzoraka, dva nova pozitivna,...

KORONA VIRUS U BIH: U KCUS-u testirano 766 uzoraka, dva nova pozitivna, 5 zdravstvenih radnika među zaraženim

Preminuli je imao više hroničnih udruženih oboljenja, saopćeno je danas iz te zdravstvene ustanove

09:50 – U Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 328 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 14 osoba.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz bolnice u Prijedoru.

Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen test na novi virus korona i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji, saopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada su u RS potvrđena 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Od novog virusa korona, do sada se u tom bh. entitetu oporavilo ukupno 658 osoba.

Kada su u pitanu novozaraženi, riječ je o osam muškarca i šest žena, od kojih je pet osoba iz Banje Luke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor-Varoši, Kozarske Dubice i Teslića.

Jedanaest osoba je imalo kontakt s prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnim licem. Tri osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Testirano je i devet vaspitača iz dječijeg vrtića iz Srpca i ovi nalazi su negativni.

U RS dosad je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.006 osoba.

9:20 – U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 766 uzoraka.

Prema informacijama iz KCUS-a, pozitivno je 11 uzoraka.

U devet slučajeva radi se o retestiranju već zaraženih osoba, dok su u dva slučaja novozaraženi, a radi se o osobama sa Ilidže i iz Maglaja, potvrdila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

8: 30 – U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u protekla 24 sata preminuo je pacijent kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa.

Riječ je o osamdesetsedmogodišnjem muškarcu iz Banje Luke.

Preminuli je imao više hroničnih udruženih oboljenja, saopćeno je danas iz te zdravstvene ustanove.

(Fena/mr)

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime