Početna Senzacija INFO Novosti Novi smrtni slučaj u BiH, ljekar među 17 novooboljelih

Novi smrtni slučaj u BiH, ljekar među 17 novooboljelih

Zaražene su osobe iz Goražda i Zavidovića

 

10:00 – Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) saopštio je jutros da su još dvije osobe iz Bihaća i jedna iz Cazina pozitivne na koronavirus.

 

– Prvo smo dobili rezultate testova na koronavirus za 42 uzorka poslana prija dva dana i potvrđeno je da su pozitivne dvije osobe iz Bihaća. Također, jutros su stigli i rezultati testiranja 33 brisa poslana jučer. U ovoj seriji testiranja u referentnoj laboratoriji u Sarajevu, pozitivan je bio nalaz jedne osobe iz Cazina – rekla je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

 

Trenutno u Unsko-sanskom kantonu je 37 oboljelih građana, a dva pacijenta iz Bihaća su izliječena. U ovom dijelu BiH, pet smrtnih slučajeva povezuje se sa bolešću COVID-19.

 

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Hajrudin Havić istakao je kako je u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti trenutno hospitalizirano šest pacijenata, te da je njihovo stanje stabilno.

 

09:31 – Tokom noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je ukupno 150 uzoraka iz više gradova, a ukupno su tri bila pozitivna.

 

U prvoj turi testirano je 46 uzoraka, pozitivna su bila dva, po jedan iz Zavidovića i Goražda. Kasnije tokom noći testirani su i drugi uzorci, a jedan je bio pozitivan – izjavila je Feni direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

09:25 – Novi virus korona potvrđen je u Republici Srpskoj (RS) kod još 17 osoba, čime je ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu sada 365, dok se oporavilo njih 81 – rekao ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

 

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) u protekla 24 sata testirano je ukupno 416 uzoraka, među kojima su zdravstveni radnici, kao i osobe iz karatina.

 

Na koronavirus pozitivan je i jedan ljekar iz UKC-a u Banjoj Luci.

 

-Radi se o kolegi koji je u prethodnom testiranju bio negativan, sada je utvrđeno da je pozitivan – pojasnio je Šeranić i dodao da se iz preventivnih razloga rade retestiranja medicinskih radnika.

 

Deset novooboljelih je iz Banje Luke, tri su iz Laktaša, dvije osobe su iz Mrkonjić Grada, te po jedna iz Prnjavora i Istočne Ilidže.

 

Devet zaraženih je hospitalizovano, dok su ostali pod zdravstvenim nadzorom.

 

Napomenuo je da su trenutno na respiratore priključena četiri pacijenta.

 

08:17 – U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog spola kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopćeno je iz UKC RS.

 

 

Riječ je o sedamdesetdvogodišnjem pacijentu iz Banjaluke koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja.

 

Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 28. marta 2020. godine.

 

07:47 – Sa Kliničkog Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je za N1 da su dvije osobe pozitivne na korona virus u toku protekle noći.

 

“Protekle noći urađeno je novih 46 laboratorijskih testiranja na COVID-19 na KCUS-u, od čega su dva pozitivna”, rečeno je za N1.

 

Zaražene su osobe iz Goražda i Zavidovića.

 

Broj zaraženih COVID-M-19 u Bosni i Hercegovini sada iznosi 839.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime