Početna Zanimljivosti ISLAMSKE TEME: Ne ubijajte svoje lavove da vas ne bi pojeli neprijateljski...

ISLAMSKE TEME: Ne ubijajte svoje lavove da vas ne bi pojeli neprijateljski psi

This image may only be used for > publicity purposes in connection with > the broadcast of the programme as > licensed by BBC Worldwide Ltd & > must carry the shown copyright legend. > It may not be used for any commercialpurpose without a licence from the rights holder. > > > © BBC 2004

Kada su Mongoli napali grad Buharu u muslimanskoj pokrajini Horosan, nisu mogli provaliti u grad, niti ga vojnički osvojiti, pa je Džingis Kan poslao muslimanima pismo sljedećeg sadržaja: ”Muslimani koji nam predaju oružje i stanu u naše redove bit će sigurni, a oni koji odbiju da se predaju neka za svoju sudbinu krive sami sebe.”

Nakon toga muslimani su se podijelili na dvije skupine. Prva skupina je kategorički odbacila predaju oružja, rekavši: ”Da su mogli da nas pobjede i uđu u grad, oni bi to i učinili. Zašto da se predajemo? Nas može zadesiti jedno od dvoje: ili pobjeda od Allaha, poslije koje će se radovati vjernici, ili pogibija na Allahovom putu kojom ćemo rasrditi naše neprijatelje.”

Druga skupina se prepala bilo kakve borbe i sukoba sa Mongolima, rekavši: ”Ne želimo da prolijevamo krv, jer nemamo snage da se borimo protiv Mongola. Zar ne viditi koliko ih ima i kako su opremljeni i naoružani?!”

Zatim je Džingis Kan pisao onima koji su pristali da se predaju: ”Pomozite nam protiv onih koji se nisu htjeli predati i mi ćemo vam prepustiti vlast nad gradom.” Kukavičku skupinu muslimana obmanulo je Džingis Kanovo obećanje i započeli su borbu protiv svoje braće muslimana koji su se odbili predati Mongolima. Na kraju je, uz pomoć Mongola, druga skupina pobjedila. Prva skupina je postojano i hrabro branila svoje principe dok nisu izginuli, a kukavice su se predali da bi postali robovi i sluge svojim neprijateljima.

Međutim, pravi šok su doživjeli kada su im Mongoli uzeli oružje, a zatim su naredili da svi muslimani koji su predali oružje budu poklani kao ovce.

Tada je Džinkis Kan izrekao svoje poznate riječi: ”Da su bili iskreni vjernici ne bi izdali svoju braću zbog nas stranaca.”

Stoga, ne ubijajte svoje lavove da vas ne bi pojeli neprijateljski psi.

saff.ba

24 KOMENTARI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime