Početna Senzacija INFO Novosti Prognoze iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju: Ovog ljeta u Bosni 28 vrelih...

Prognoze iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju: Ovog ljeta u Bosni 28 vrelih dana, a u Hercegovini 58

Kada je riječ o padavinama, očekuje se da budu u granicama prosjeka ili nešto niže

Ljeto je konačno stiglo u BiH. Nakon kišovitog i dosta hladnog maja, minulog vikenda zabilježene su temperature iznad prosjeka i prve tropske noći u zemlji. Jučer je najtoplije bilo u Mostaru, gdje je u 16 sati izmjereno 35 stepeni. U Sarajevu, Stocu i Zenici bilo je stepen manje.

Kraća zahladnjenja

Prema najavama meteorologa, ovo ljeto bit će toplije od prethodnog. Za naredna tri mjeseca očekuje se da budu toplija od prosječnih.

– Iako se tokom ljeta očekuju više prosječne temperature zraka, u ovom periodu nisu isključeni i kraći prodori hladnijih zračnih masa. Niže temperature zraka očekujemo u prvoj polovini juna – rekao je Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je izdao sezonsku prognozu.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta bit će veći od 28, a na području južne Hercegovine više od 58.

Kada je riječ o padavinama, očekuju se da budu u granicama prosjeka ili nešto niže. Najviše kiše očekuje se ovog mjeseca.

Pune ambulante

Zbog naglih temperaturnih razlika, proteklih dana pune ruke posla imali su uposlenici Hitne pomoći Sarajevo, koji su građanima, osim u ambulantama, pomoć pružali na ulici ili u njihovim domovima.

– Nagla promjena vremena najviše pogoduje moždanim i srčanim udarima, što je i bio slučaj proteklih dana. Najviše pažnje trebaju povesti hronični bolesnici, djeca i trudnice – kažu u sarajevskoj Hitnoj pomoći.

Savjeti ljekara

Ljekari savjetuju da se tokom toplih dana treba nositi odjeća od prirodnih materijala, poput pamuka i lana, u svijetlim bojama, a da glavu i oči treba zaštititi šeširom, kačketom i sunčanim naočalama.

Prehrana treba biti lagana, zasnovana na sezonskim namirnicama, sa mnogo voća, povrća, nemasnog mesa koje je najbolje kuhati, nikako pržiti. Ono što je presudno u danima kada vladaju velike vrućine jeste uzimati više tečnosti, najbolje obične izvorske vode ili biljnog čaja, ali nikako iz frižidera.

avaz.ba

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime