Početna Senzacija INFO Novosti Festival dječije umjetnosti od 3. do 7. maja: Djeca će svaki dan...

Festival dječije umjetnosti od 3. do 7. maja: Djeca će svaki dan moći doživjeti bajku

reklama

Festival dječije umjetnosti (FEDU), peti po redu, bit će održan od 3. do 7. maja u Sarajevu i drugim bh. gradovima, obogaćujući kulturnu scenu brojnim umjetničkim sadržajima namijenjenim najmlađima, najavljeno je danas na press konferenciji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Predstava “Ježić Žožo” 3. maja u Pozorištu mladih Sarajevo označit će početak 5. izdanja Festivala dječije umjetnosti FEDU.

Dan ranije, 2. maja, Festival će najaviti šarena povorka koja kreće ispred Bosanskog kulturnog centra (BKC), a obići će sve lokacije na kojim će se potpuno besplatno održavati festivalski programi do 7. maja- Pozorište mladih, preko Vječne vatre I katedrale “Srca Isusova”, pa do Jelićeve i Centra za kulturu Općine centar Sarajevo.

Na press konferenciji koja je upriličena danas u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavljena su četiri zvanična takmičarska programa Festivala kao i revijalni i off program.

– Festival koji je nastao prije pet godina od kada je “odbolovao dječije bolesti, sada je među najznačajnijim festivalima za djecu u regionu. Festival je takmičarskog karaktera, a nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: teatar, književnost, muzička i likovna umjetnost. U odabiru pozorišnih predstava 5. FEDU nismo željeli praviti određene ograde i limite, favorizirajući na taj način pojedine stilove, žanrove i tehnike u odnosu na druge, tako smo i jezički zid ignorirali i odlučili dječijem gledateljstvu prepustimo čitanje znakova, boja, zvukova i najsnažnijeg govora kojeg emitira glumačka osobnost. Ove godine na Festival dječije umjetnosti bilo je prijavljeno 26 predstava, a izabrano je njih devet- istakla je selektorica pozorišnog programa, Indira Kučuk- Sorguč.

.


. . . . . ..
. . . . . . . . . . . .

Foto: Selma Muminović

Tekst: Fena/Faktor

reklama

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime