Početna Senzacija INFO Novosti U Sarajevu predstavljen Bosna International Forum, jedinstveni projekat uspostave Servisa za dijasporu...

U Sarajevu predstavljen Bosna International Forum, jedinstveni projekat uspostave Servisa za dijasporu BiH i registratora dijaspore

U petak je u Sarajevu predstavljen Bosna International Forum, jedinstveni projekat uspostave Servisa za dijasporu Bosne I Hercegovine i registratora dijaspore, koji će zastupati sve njihove interese i potrebe u domovini u svim segmentima i kroz podršku za sve potrebe, ostvariti obostranu komunikaciju između dijaspore i lokalnih zajednica kroz pravnu, finansijsku, projektantsku i druge službe koje će zastupati dijasporu u domovini.

Bosna International Forum je projekat, prvobitno ideja, koja se već godinama oblikuje i stvara da bi konačno došao trenutak da se predstave već utvrđeni ciljevi i naredni koraci ka konkretnoj realizaciji ciljeva i rezultata.
Ideja nastala od strane bosanskohercegovačkih studenata, od Istoka do Zapada, godinama stvarana i oblikovana, sa jednim i jasnim ciljem, učiniti ovu zemlju boljom, ljepšom i ugodnijom za život u njoj, onakvom kakva zaslužuje da bude, na svjetskoj listi pozicirati je gdje i pripada, u samom vrhu.
Biti u samom vrhu svjetske liste zemalja, zvuči ambiciozno, ali uz resurse i potencijale koje ova zemlja posjeduje, geostrateški položaj, prirodna bogatstva i ljepote, i ono što je i najveći ukras jedne zemlje, njene građane kako u domovini tako i širom svijeta, kroz projekat BIF, stavljanje u funkciju i na pravi način iskorištavanja svih resursa i potencijala, kroz konkretne projekte poput projekta „5525“, uz zajednički trud i koordinaciju lokalnih zajednica, sručnih i odgovornih lica iz svih sektora društva, građana ove zemlje i njene dijaspore, kroz desetogodišnji plan, ideju VISION BIH 2030, više je nego moguće.Prije ostvarenja konačnih ciljeva prvi koraci i početak realizacije projekta Bosna International Forum kreće se u dva pravca, a prvi je uspostava Servisa za dijasporu na prostoru cijele BiH, uz saradnju sa lokalnim zajednicama, gradovima, općinama i opštinama sa prostora cijele BiH. Drugi pravac je uspostava jedinstvenog registratora i softvera za prijavu dijaspore BiH, pomoću kojeg će se ostvariti obostrana komunikacija, kroz Servis vratiti povjerenje u ovu državu i njene institucije.

U proteklom periodu ostvarena je komunikacija i uspostavljeni odnosi te potpisani Memorandumi o saradnji sa više od 30 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Na današnjem predstavljanju, između ostalih, prisustvovali su i predstavnici Vlada Unsko-Sanskog kantona i Kantona Sarajevo, Vanjsko-trgovinska komora Bosne i Hercegovine, Agencija za strane investicije, Međunarodne organizacije, bosanskohercegovačke organizacije u svijetu i mnogobrojni gosti iz javnog života i različitih sfera društva.
Prve dvije lokalne zajednice koje su podržale projekat BIF još od nastanka same ideje su grad Cazin i najmnogoljudnija općina Novi Grad Sarajevo.

„Samo iz Krajine po neslužbenim podacima postoji preko 30.000 grđana koji žive van BiH. Od početka smo prepoznali ne samo potencijal nego i potrebu da podržimo ovu ideju a i od sada ćemo nastaviti podržavati projekat“, izjavio je gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević.
„Hvala dijaspori za svu pomoć ali nama treba da nas nauče i pomognu da lovimo ribu, stoga Travnik će u potpunosti podržati ovaj projekat“, riječi su načelnika Travnika Admira Hadžiemrića.

„Cijeli projekat zvuči preambiciozan je izvodljiv, i upravo takvi projekti i ovako mladi ljudi mogu napraviti pozitivne promjene“ rekla je ministrica pravde i uprave Vlade KS Lejla Brčić.
„Nakon godina rada i truda, od Kaira, Kuala Lumpura, preko Istanbula do Beča, Brisela, Minhena, Malmea do Linca 2015. godine nastajala je i oblikovala se ideja koja je prerasla u projekat i vremenom širom Bosne i Hercegovine se razvijala da bi danas konačno došao trenutak da ugleda svjetlo dana. Svi oni koji su učestvovali i stvarali ovaj projekat bez imalo skromnosti mogu tvrditi da će vremenom izrasti u jedan od najvećih projekata u ovoj zemlji, a dokaz za to je i današnji dan i gosti sa prostora cijele države i drugih zemalja koji su se okupili oko ovog projekta, kao i još veći broj onih koji su nažalost iz opravdanih razloga spriječeni bili da budu danas ovdje“, izjavio je Hasib Hadžić, predsjednik organizacije Bosanski Integracijski Forum koji realizuje projekat BIF i koordinator za saradnju sa lokalnim zajednicama.

Više informacija o nastanku i razvijanju projekta kao i samu registraciju možete dobiti na www.bif.ba

14 KOMENTARI

 1. I’ve learn a few excellent stuff here. Definitely
  price bookmarking for revisiting. I surprise how much
  effort you set to make this kind of fantastic informative web site.

 2. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wished
  to mention that I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts.
  After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write once more very soon!

 3. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much
  the same layout and design. Great choice of colors!

 4. Thanks for any other excellent article. Where else could anybody
  get that kind of info in such an ideal manner of writing?
  I have a presentation next week, and I am on the look for such info.
  natalielise pof

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime