Početna Senzacija INFO Novosti SARAJEVO: HAFIZ MENSUR EF. MALKIĆ OSUDIO TERORISTIČKI NAPAD NA MUSLIMANE NA NOVOM...

SARAJEVO: HAFIZ MENSUR EF. MALKIĆ OSUDIO TERORISTIČKI NAPAD NA MUSLIMANE NA NOVOM ZELANDU

DIJELI

Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu hafiz Mensur ef. Malkić je tokom današnje hutbe osudio teroristički napad na muslimane tokom džuma-namaza u novozelandskom gradu Christchurch, u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba.

Malkić je u obraćanju tokom muslimanske sedmične molitve petkom, govorio o iskušenjima s kojima se čovjek susreće u današnjem vremenu. Između ostalog, kratko se dotakao i posljednjeg terorističkog napada na muslimane na Novom Zelandu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Iskušenje za nas jesu i vijesti koje nas zabrinjavaju, da su povratnici iz džamije mete napada, da se imamima i njihovim porodicama prijeti i da zbog toga žive u strahu, i osjećaju se nesigurno i nezaštićeno. Kao i to, da je danas, odnosno jučer, u dvije džamije na Novom Zelandu, za vrijeme džuma namaza izvšen teroristički napad u kojem je ubijeno 49 muslimana, a vise ih ranjeno, a što ovom prilikom osuđujemo – poručio je efendija Malkić.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je da je pucnjava u dvije džamije u gradu Christchurch dobro planiran teroristički napad.

Ardern je rekla da je u dvije džamije u vrijeme džuma-namaza ubijeno 40 ljudi, a taj broj se kasnije popeo na 49, više od 20 povrijeđeno. Ranije je istakla da se čini da je među stradalima najviše migranata i izbjeglica.

– Jasno je da se ovo može opisati samo kao teroristički napad. Iz onoga što znamo čini se da je dobro isplaniran – rekla je Ardern.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac, te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Na videozapisima koje su objavili brojni svjetski mediji vidi se muškarac koji s oružjem ulazi u džamiju i puca na vjernike. Mediji navode kako je terorista uživo emitovao na društvenim mrežama dok je pucao na vjernike.

(Hayat / Foto: AA)

DIJELI

3 KOMENTARI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime