Početna Senzacija INFO Novosti EVO KO JE DJEVOJČICA KOJU JE TERORISTA POMINJAO PRIJE KRVAVOG POHODA

EVO KO JE DJEVOJČICA KOJU JE TERORISTA POMINJAO PRIJE KRVAVOG POHODA

DIJELI

Sumanuti terorista koji je u napadu na dvije džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubio najmanje 49 ljudi, a više od 20 ranio uradio je to, kako je napisao iz osvete.

Brenton Tarrant (28) je kao jedan od glavnih motiva masakra naveo osvetu za ubistvo Ebe Akelund (11) u terorističkom napadu na Stockholm 2017.

Tada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom uleteo u masu i ubio petoro ljudi, a među žrtvama je bila i Ebe. Tarant je u svom manifestu napisao da se devojčica vraćala iz škole kući kad je na ulici pokosio terorista.

– Nisam više mogao da ignorišem terorističke napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu da ih ignorišem – napisao je on.

Ebe je bila djelimično gluva, i nestala je poslije terorističkog napada Uzbekistanaca ukradenim kamionom. Njeni roditelji su na društvenim mrežama objavili kćerkinu fotografiju kako bi je pronašli. Ubrzo su saznali da je njihovo dijete među žrtvama teroriste Akilova.Ebe je u manifestu manijaka sa Novog Zelanda spomenuta više puta.

– Ebe je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Ebe. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt natjerala me je da učinim ovo – napisao je manijak.

Otac djevojčice, Stefan Akelund, zgrožen je činjenicom da je terorista sa Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin, prenosi Kurir.

– Oblio me hladan znoj kada sam vidio oružje sa imenom moje kćerke na njemu. Kada ćemo, dođavola, konačno moći da tugujemo u miru – rekao je on.

Treba podsjetiti da je grob djevojčice jedan imigrant oskrnavio više od 30 puta i da ga je policija nekoliko puta hapsila, ali bi bio pušten na slobodu poslije informativnog razgovora.

Evin otac je inače optužio švedske vlasti da snose direktnu krivicu za smrt njegove kćerke tvrdeći da je Akilov trebao da bude na vrijeme deportovan, zajedno sa svim ostalim migrantima i da bi u tom slučaju njegova kćerka i druge žrtve bile žive i danas.

Poslije terorističkog napada u Christchurch uhapšeno je četvoro ljudi, a među njima je i Tarrant. Ubica je na facebooku uživo prenosio početak napada. Osim profila na Facebooku, bio je i korisnik Twittera, ali je taj korisnički nalog uklonjen.

On je na 73 stranice napisao antimigrantski manifest u kojem je objasnio ko je on i razloge zločina koji je počinio.

(Hayat/Foto: Arhiv)

DIJELI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime