Početna Senzacija INFO Novosti NJEMAČKI “RTL” O BIH: Diploma Medicinske škole za samo 1.250 eura

NJEMAČKI “RTL” O BIH: Diploma Medicinske škole za samo 1.250 eura

DIJELI

Priča koju su napravili novinari magazina Žurnal o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini, brzo se proširila i van granica naše države.

Podsjećamo, novinarka ovog magazina za samo 17 dana je uspjela dobiti, odnosno kupiti diplomu Medicinske škole, koja je priznata u BiH ali i u Europi.

No, ova priča je došla i do njemačkih medija, pa su tako ovih dana listovi Zeit i televizije ARD i RTL objavili prilog o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini.

Centralni ured za edukaciju u inostranstvu (ZAB) Njemačke informisan je o skandalu koji je nedavno otkriven u BiH u vezi sa kupovinom diploma medicinske struke. Ovo bi moglo imati velike implikacije jer velikih broj ljudi iz BiH radi u Njemačkoj upravo u sektoru njege i medicinske pomoći.

– Ured je potvrdio da je upoznat sa ovim slučajem u Bosni i Hercegovini i da je o tome informisao lokalne institucije za priznavanje diploma – javio je njemački javni servis ARD.

Problem je u tome, navodi DW na svom engleskom servisu, što su ove diploma često izdate od strane pravih škola i to onih čije certifikate priznaju njemačke institucije.

DW podsjeća da mnogi Bosanci u Njemačkoj rade u oblastima u kojima je nedostatak radne snage, gdje upravo spada medicinsko osoblje. Svi radnici u ovom sektoru moraju imati diplomu koju je odobrio ZAB.

U nastavku pogledajte prilog njemačke televizije RTL.

haber.ba

DIJELI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime