Početna Senzacija INFO Novosti Maštaju da kupe pile na veresiju za Novu godinu, da obraduju djecu

Maštaju da kupe pile na veresiju za Novu godinu, da obraduju djecu

DIJELI

SUDBINE Šestočlana porodica Hršumović preživljava od 58 KM

Često se desi da nemaju ni gram brašna u kući

Dok mnogi građani širom BiH i svijeta s radošću iščekuju Novu godinu i vesele se slavlju, šestočlana porodica Hršumović iz Vareša jedva sastavlja kraj s krajem, a novogodišnji provod misaona im je imenica.

Jedina primanja

Kako nam priča glava porodice Muhamed Hršumović, niko od njih ne radi, a sa suprugom i četvero djece preživljava od svega 58 maraka dječijeg doplatka.

– To su nam, vjerujte, jedina primanja. Sezonski radim kada me neko zovne i to je sve. Često se desi da nemam gram brašna u kući, ali najbolje znam kako mi to preživljavamo u ova četiri zida – priča nam, vidno razočaran, Muhamed.

Dvije kćerke idu u drugi razred srednje škole, sin je osmi, a najmanja djevojčica ide u prvi razred osnovne škole. Muhamed ne krije da ni sam ne zna kako školuje djecu.

– Srećom pa su djeca puna razumijevanja, skromni su i ne traže nam mnogo. Svjesni su da im to ne možemo priuštiti i pomirili su se s tim. Teško mi je, ali šta ću – govori Hršumović drhtavim glasom.

Upitan kako će dočekati Novu godinu i ima li uopće radosti, kaže da već osam godina ne znaju šta je to.

– Za novogodišnju noć sjedit ćemo u kući, gledati televiziju i to je to. Da bi djeca išla nekud s društvom, treba im dati novac, a mi to nemamo. Bit će to za nas noć kao i svaka druga u godini. Maštam da za Novu godinu kupim pile na veresiju, da malo obradujem djecu, pa ću to već nekako vratiti – kaže on.

Ipak, ne gubi nadu i vjeruje da će i za njega doći bolji dani. Bio je u ratu i uzda se najavljenom boračkom dodatku.

Borački dodakak

– To mi je jedina nada i spas za mene i moju porodicu. Ako to ne uvedu kako su najavili, neka nam je Bog na pomoći – govori Muhamed s očima punim nade.

Na kraju, kaže da ne voli tražiti pomoć, ali vjeruje da će im se, nakon ove priče, dobri ljudi javiti i pomoći. Posebno je, kaže, zahvalan Udruženju „Pomozi.ba“, putem kojeg se zainteresirani mogu javiti i pomoći ovoj porodici.

San mu je da se zaposli

Muhamed kaže da nije navikao da moli za pomoć, a najsretniji bi bio kada bi dobio neki posao. Iskusan je, kaže, u građevini, gdje bi se mogao dobro pokazati i zaraditi sebi i porodici za život.

– Osam godina mi živimo od pedesetak maraka. Volio bih da ja dobijem posao, da zaradim za hljeb svojim rukama, donesem djeci… To bi mi bilo ispunjenje životnog sna u narednoj godini – govori Muhamed.

avaz.ba

DIJELI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime