Početna Senzacija INFO INDIRA KUČUK SORGUČ O DANAŠNJEM PRAZNIKU: Nije ovaj datum primjeren za Dan...

INDIRA KUČUK SORGUČ O DANAŠNJEM PRAZNIKU: Nije ovaj datum primjeren za Dan državnosti

DIJELI

Od davne 1943. godine u BiH se današnji dan obilježava kao dan državnosti, dan kada je u Mrkonjić Gradu usvojena rezolucija ZAVNOBIH-a na kojoj je izražena odlučnost da će država BiH biti zajednica u kojoj će biti osigurana prava svih naroda, ravnopravnost RBiH unutar jugoslavenske federacije, te da će BiH ostati u svojim granicama koje čuva još od srednjevjekovne Bosne.

Sarajka Indira Kučuk-Sorguč, dugogodišnja je novinarka, publicistkinja, pisac, priređivač i urednica nekoliko knjiga. Poznata je kao osoba koja ispisuje književne, filmske i likovne kritike, ali i kao neko ko recenzira umjetnička djela i komentira kulturnu svakodnevnicu u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo i danas. Indira je putem društvenih mreža, prije dvije godine, prokomentarisala današnji praznik, a danas je status iz 2016. godine ponovo podijelila na društvenim mrežama:
„Nije ovaj datum primjeran za Dan državnosti. Hem je bosanska državnost mnogo starija i historijski dokaziva, hem se brate pogibljenjem pokazala ona kategorična konstrukcija ‘ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska’. Kao da je država u vlasništvu samo ova tri naroda i kao da su država i narod jedno te isto. Država pripada svim njenim građanima i svi njeni građani pripadaju njoj. Ovakva ograničenja i svednost na prokletu trojnost nanosi nam ogromnu štetu a i što ono kažu pravnici ulazimo u ‘contradictio in adiecto’. Ja bih recimo da se zadovolji objektivnost i povijesna tačnost otišla u daleku prošlost i lijepi se pozvala se na prvi pronađeni dokument državnosti i njegovo datiranje uzela kao Dan državnosti a to je 29.8.1189. godine, dan kada je ispisana Povelja Kulina bana. Tada smo svi bili Dobri Bošnjani-dakle, građani Bosne. Ovako ostaje mi samo da izreknem svoj osvjedočeni patriotizam: Neka Bosne a neka i mene u Bosni“.

Hava Veladžić

DIJELI

3 KOMENTARI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime