Početna Zanimljivosti Upoznajte kvoke, najsretnije životinje na svijetu

Upoznajte kvoke, najsretnije životinje na svijetu

DIJELI

Poznate po svojoj ljupkosti, ipak imaju i drugu stranu

Prošle godine internetom su kružile fotografije krznenog, malog stvorenja koje izgleda kao da se neprestano smiješi i hrli u zagrljaj kameri.

Zahvaljujući ovim fotografijama, saznali smo dvije stvari: da se malo stvorenje naziva kvoka i da je najsretnija životinja na svijetu.

Ali život je rijetko tako jednostavan. Možda je poznata po svojoj ljupkosti, ali kvoka ima i drugu stranu. Šta je kvoka uopće? Jesu li stvarno tako sretne?

Saznajte nekoliko zanimljivosti koje se kriju iza osmijeha ovih malih torbara.

Kvoke su noćni torbari. Oni su neki od najmanjih članova porodice macropodidae, u koju također spadaju kengur i valabi. Žive blizu močvara, ili u pustinjama sa suhom vegetacijom. Kopaju tunele kako bi napravile sklonište, a noću izlaze u potrazi za hranom.

Ova životinja, osim što nosi titulu “najsretnije životinje na svijetu”, sposobna je da se brani i da se stara sama o sebi. Svake godine ambulanta sa otoka Rotnes tretira na desetine pacijenata zbog ujeda kvoka.

Ali između sebe, kvoke su prilično mirna družina. Mužjaci se ne bore zbog izbora ženki, zbog hrane i vode. Iako će povremeno napasti zbog hladovine pogodne za drijemku.

Radoznale, dopadlljive i neustrašive, kvoke su prilagođene ljudskom prisustvu i njihovom okruženju na divan način. Kampovi i stanovi su neka vrsta švedskog stola za gladne kvoke, koje su postale ozloglašene zbog noćne racije u potrazi za grickalicama. Naselja kvoka su se jednostavno pojavila oko hostela i turističkih mjesta, tj. tamo gdje mogu lakše da dobiju obrok.

Kvoke su većinu vremena mirne životinje, koje pauzu između obroka provode drijemajući u hladovini. Ali ovi torbari su u stanju da urade sve kako bi preživjeli. Kada imaju problema sa nestašicom vode, kvoke žvaću mesnate i sočne listove sukulenata, kada ne mogu naći svježe lišće, kvoke se penju na drveće. Jednostavno, ne zadovoljavaju se neukusnom hranom.

Kvoke su čak u stanju da izbace svoje mladunce iz torbe dok ih progoni grabljivica, kako bi odvukle pažnju. Na taj način kvoke žrtvuju svoje mlade kako bi preživjele i ponovo reproducirale.

Populacija divljih kvoki opada, jer se invazivni predatori, popust lisica i mačaka, kreću po njihovoj teritoriji. Kvoke moraju da ostanu u divljini i nemojte uopće pokušavati da ih prokrijumčarite ili čak da ih grlite. Vlasti Rotnes otoka će kazniti sa 300 dolara svakog ko dodirne kvoku. Nije jasno je li kazna namijenjena za zaštitu kvoka ili kako bi ljudi ostali bez ogrebotina.

Kognitivni eksperimenti su opovrgli dugoročnu pretpostavku da su kvoke “stvarno glupe”. Nasmijane, male životinje imaju sve osobine koje su im potrebne za preživljavanje i definitivno nisu glupe. Kao i za osmijeh velike bijele ajkule, i za osmijeh kvoka je kriva evolucija.

avaz.ba

DIJELI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime